2024.05.18, Szombat

Idén is lesz Múzeumok éjszakája Cegléden

2016.06.11. 06:52

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvény idén 16. alkalommal kerül megrendezésre.

A Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos rendezvény idén 16. alkalommal kerül megrendezésre. A kulturális programot - az 1999-ben indult francia példa nyomán - 2003 óta rendezi meg évenként az Oktatási és Kulturális Minisztérium, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, és a látogatói szám is évről-évre növekszik, tavaly közel 400 ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján.

A múzeumok éjszakáján a következő helyszínek várják Cegléden június 25-én, szombaton:

Kossuth Múzeum, Evangélikus templom, Dob Múzeum, Sport Múzeum, Iparosok székháza, Artem galéria, Rég Idők Tárháza Múzeum , Mózes Öntöttvaskályha Gyűjtemény, Tékafé - Irodalmi Kávéház

 

Kossuth Múzeum - 20:00-24:00

Az érkezőket a FÜREDI VERKLIS zenéje várja a kapuban

A FÖLDSZINTEN: Kézműves különóra Dinnyés Istvánné Borika néni vezetésével. Kifestő, kirakós játék, játékbútorok, játékkonyha a gyerekeknek és a felnőtteknek

AZ EMELETEN: Nyílt rajzórák a Fiatal Alkotók Műhelye (FIAM) tanárainak részvételével

Igaz történetek Ceglédről a városlakók közreműködésével. Beszélgetés a ceglédi legendákról Reznák Erzsébet közreműködésével. Ismeri Ön a ceglédi Kossuth-kultuszt? Tudáspróba, írásban. Terék József és barátai koncertje a Tápiómente népdalaiból és a tárogatómuzsikából.

A különleges este eseményeit összefoglalva idén is megjelenik a Múzeumi Hírmondó rendkívüli száma

 

Dobmúzeum - 22.00 - 24.00

Rendhagyó tárlat vezetés lesz az éjszakában.

Az est rendhagyó témája: Mi az összefüggés Ringo Starr, a Beatles együttesbe lépésekor vásárolt híres dobfelszerelése és a Ceglédi Dobmúzeum között?

Erre az izgalmas kérdésre ad még izgalmasabb választ Kármán Sándor.

 

Cegléd Evangélikus templom - 19:00- 24:00

Orgona koncerttel várják a betérőket, az új Bach orgonán játszik Murvai Nóra

További előadók:      Richter Dorottya - viola di gamba, Kéringer Dávid - blockflöte

Kéringer Lőrinc - ütőhangszerek

 

Ceglédi Sportmúzeum  - 19: 24:00- Gubody utca 9

Az est témája: "Sport, költészet, rock"- a múlt és a jelen találkozása gondolatokban. Előadó: Németh Nyiba Sándor, a Magyar Kultúra Lovagja, korábbi olimpikon birkozó, a FILA bronz fokozat díjasa ( 19:00 Órakor kezdődik). 19:30-tól A Riói Olimpiára utazó ceglédi olimpikonok búcsúztatása ((Lőrincz Tamás, Lőrincz Viktor, Ungvári Miklós, Czigány Dóra)

220:30 tól szórakoztató est partival, meglepetéssel!

 

Rég Idők Tárháza Cegléd - 18:00-24:00

A Rég Idők Alapítvány égisze alatt működő, helyi magángyűjtők anyagait tartalmazó kiállítást eddig a Közösségi Múzeumban láthatták az érdeklődők.  Az alapítvány legfőbb célja összegyűjteni a régi emlékeket, amelyek érdemesek minden korosztály figyelmére. A tárházban helyet kap három nagyobb gyűjtemény:  Szabó Péter ceglédi szódás- és sörösüveg gyűjteménye, első világháborús sapkajelvényei és katonai tárgyai,  Hegyi Ferenc helytörténeti emlékekből és híradástechnikai tárgyaiból állnak.

 

Artem Galéria - 20:00-24:00

A Múzeumok éjszakája alkalmából találkozó meghívott művészekkel, éjszakai tárlatvezetés, kötetlen beszélgetések, borkóstoló az Artem Galériában. Minden 50. látogató egy festményt kap ajándékba.

 

Cegléd és Térsége Ipartestület - 20:00-24:00

Megismerkedhetnek különböző ipartörténeti tárgyakkal, és megtekinthetik a ceglédi kisiparosok munkásságáról szóló kiállítást. Tárlatvezetéssel egybekötve egy kis harapnivalóval várják a vendégeket.

 

Mózes Öntöttvaskályha Gyűjtemény - 20:00-24:00

A ceglédi Mózes család öntöttvas kályháinak megtekintését szívesen ajánljuk mindenki figyelmébe. A kiállítás a XIX. század második felének virágkorát élő vasöntészet művészi igénnyel megformázott emlékeit vonultatja fel. A gyűjtemény szinte minden jelentős kályhagyártó öntöde termékét felvonultatja.

 

Tékafé - Irodalmi Kávéház - 20:00-24:00

Szabadság tér anno
Régi, ritka képeslapok tárlata Vadas László gyűjteményéből
Kiállítás a magyar honvédség, rendőrség és tűzoltóság karjelzéseiből
Program kezdete: 20 óra

"Kis éji zene"
zenei utazás Mester Dávid és Tánczos Tibor közreműködésével
Program kezdete: 21 óra

Kísérőprogramok: minden órában Tokaj szőlővesszein - bortörténeti pillanatok "előadás"
Bor-quiz: A nyertesek Nagy László Lázár által a helyszínen elkészített, egyedi boroscimkével ellátott bort kapnak.  Szódásüveg kiállítás- Partnerünk:  Régi Idők Tárháza

forrás: cegled.hu

Galéria