2024.05.23, Csütörtök

Indiában a napenergiával teszik zöldebbé a dízelvonatokat

mti

2017.07.21. 08:32

Jó útra lépett a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsájtója, ha valaha a végére ér, 105 millió tonna dízelolajat takaríthat meg. Az újításhoz azonban az utazási szokásokon is változtatni kell.

Napelemekkel szerelik fel az indiai vonatokat. A napenergiával a szellőzőrendszert, a világítást és az információs kijelzőket működtetik majd, felhős idő esetén, akkumulátorral oldják meg az energiaellátást, dízelmotorra csak végszükség esetén váltanak.

A napkollektorokkal évi 21 ezer tonna dízelolajat takarítanak meg évente szerelvényenként. Persze nagy kérdés, hogy a hírhedt indiai utazási szokásokat hogyan tudják ehhez megváltoztatni: az országban ugyanis az utazóközönség jelentős része a vonatok tetején (!) utazik a járatok elképesztő túlterheltsége miatt.

Az indiai államvasutak szóvivője szerint az elkövetkező fél évben legalább négy további vasúti szerelvényen helyeznek el napelemeket.

A beruházás jelentőségét az adja, hogy jelenleg India a világ harmadik legjelentősebb károsanyag-kibocsátója. Utánanéztünk: a 64 ezer kilométeres indiai vasúti hálózat 10 ezer szerelvényének a fele dízel üzemű, így az 5 ezer felújított szerelvény egy év alatt 105 millió tonna dízelolajat takaríthat meg.

napenergiaIndia