2023.04.01, Szombat

Jogsértést követhet el egy gyerekfotó feltöltésével az anyuka

jogaszvilagt.hu

2018.07.04. 18:13

Rohamtempóban terjed a gyerekek kamerás megfigyelése, akár napi 24 órában is.

Hirdetés

Az ENSZ közleménye szerint a gyermekek emberi jogait veszélyezteti, ha szüleik fotókat osztanak meg róluk a közösségi médiában. A jogaszvilag.hu a The Gurdianra hivatkozva azt írja, egyre nő azoknak az ügyeknek a száma, amikor gyermekek perlik szüleiket, amiért a róluk készült fényképek és videók feltöltésével megsértették a személyiségi jogaikat.

Az ENSZ képviselője Joseph Cannataci sürgette, hogy az ENSZ lépjen fel a szülők által feltöltött videókon és képeken szereplő kiskorú gyermekek védelmében. „Fokozottan kell védeni a gyermekek jogait az olyan társaságoktól, akik a gyermekek személes adatait gyűjtik és üzletszerzési célból felhasználják” – jelentette ki.

Az Egyesült Királyságban tett látogatása során azt tapasztalta, hogy az óvodákban és iskolákban kamerákkal is megfigyelik a gyermekeket, illetve az idősek elhelyezésére szolgáló intézményekben is egyre jobban terjednek a kamerarendszerek. Néhány óvoda kifejezetten az aggódó szülőkre épít, és olyan kamerarendszer kiépítésével próbálja őket megnyerni, amelyhez a szülők a nap 24 órájában távolról is hozzáférhetnek.

gyermekvédelemjoggyerekek