2024.05.18, Szombat

Kitárult a Kormányablak Dabason

2016.06.02. 10:30

Ünnepélyes keretek között adták át május 31-én az egykori művelődési házból átalakított korszerű közigazgatási központot Dabason.

Ünnepélyes keretek között adták át május 31-én az egykori művelődési házból átalakított korszerű közigazgatási központot Dabason. A kormányablak megnyitóján jelen volt Baltay Tímea, a Miniszterelnökség kormányablakokért felelős helyettes államtitkára, Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Pánczél Károly országgyűlési képviselő és Kőszegi Zoltán, Dabas polgármestere.

„A dabasi a 19. kormányablak Pest megyében, az országban pedig már 258.” - kezdte beszédét a számadatokkal Baltay Tímea helyettes államtitkár, aki kiemelte, hogy „ez a megye országos szinten is kiemelkedő ügyfélforgalmi statisztikákkal rendelkezik, hiszen csupán az e-személyi igazolványok 12%-át eddig itt állították ki. Hatékony, integrált intézményt, egyszerű és magas szakmai színvonalon folyó ügyintézést, továbbá elégedett ügyfeleket szeretne az állam, ezért a jelenleg intézhető közel másfél ezer ügy mellé további háromszáz ügytípus kerül a kormányablakokhoz. A személyes ügyfélszolgálat mellett, az elektronikus kormányablak bevezetése, és az interaktív- virtuális ügyfélszolgálat teszi majd még kényelmesebbé, valamint gyorsabbá az ügyintézést.”

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott a bevásárlási szokásaink változásaihoz hasonlította a közigazgatási ügyeink intézésének alakulását, mint mondta „ahogyan manapság sokan mindent a bevásárlóközpontban szeretnek megvenni, úgy arra is nagy igény mutatkozik, hogy a közigazgatás szolgáltatásait is egy helyen lehessen elérni. A bürokráciacsökkentés pedig azt is jelenti, hogy ma már kevesebb utazással, idővel, papírral és pénzzel jár az ügyintézés, és az okmányok kiállítása. Ez utóbbiak közül számos már most is ingyenes, például az első jogosítvány kiállítása sem kerül pénzbe”.

A két világháború között élt közigazgatási szakember, Magyary Zoltán munkásságára emlékeztette a hallgatóságot beszédében Pánczél Károly országgyűlési képviselő. „A Magyar Közigazgatási Intézet megalapítója a maga korában sokat tett a járásokért és a közigazgatási reformokért. Járásokban gondolkozott, ezért fontos emlékeznünk rá ma, amikor újra vannak járási központok és hivatalok”. A térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy amióta Dabas város járási központ is lett, azóta nemcsak gazdasági-, oktatási-, egészségügyi- és sportközpont, hanem egyre erősebb közigazgatási központ is. A kormányablakkal kapcsolatban Pánczél Károly többek közt hangsúlyozta: „a közigazgatás legfontosabb feladata, hogy szolgálja a közösséget és a közönséget. Az itt dolgozók munkáját nagyban segíti a köztisztviselők életpályamodellje, hogy a legszebb és egyben a legnehezebb feladatukkal, az emberekkel és az ügyeikkel foglalkozva eredményes munkát végezhessenek.”.

Kőszegi Zoltán polgármester szólt arról, hogy milyen sokat jelent a 17000 fős közösség életében a kormányablak megnyitása. Nagyon fontosnak nevezte, hogy „a környező települések lakói úgy tekintsenek Dabas városra, mint amely - az új kormányablakkal is- szolgálni akarja őket”.

(Pest Megyei Kormányhivatal)

Galéria

FókuszbankormányhivatalügyintézésDabasközigazgatás

Ajánljuk még