2024.04.24, Szerda
II. Vencel egykori utazását idézték meg a Dunakanyaron áthaladó lovastúrán
Facebook

II. Vencel egykori utazását idézték meg a Dunakanyaron áthaladó lovastúrán

vaconline.hu, Facebook

2016.08.20. 09:37

Idén először szervezték meg a Szent Korona Lovastúrát, melynek során a lovasok számos településen koszorút helyeztek el, végül pedig a Szent Korona Fesztiválon is részt vettek.

Hirdetés

Az Árpád ház kihalása után a cseh Přemysl dinasztiából való II. Vencel került trónra. 1304 augusztusában Esztergomban koronázták meg, ezt követően a király küldöttjeivel a koronázási ékszereket – a Szent Koronával együtt – Prágába vitte. A Vácon és Balassagyarmaton is átvezető útja során egy éjszakára az ipolybalogi Árpád-kori templomban, a templom szószéke alatt található vakablakban rejtették el a Szent Koronát. A falu népe azóta is büszkén őrzi a történelmi pillanat nemes hagyatékát, az ezredforduló óta pedig a korona hiteles másolata is megtekinthető az erődtemplom üregében.

Idén augusztusban tizenkettedik alkalommal Szent Korona ünnepet rendeztek a faluban, ám most először indult el az ünnephez kapcsolódóan a Szent Korona Lovastúra is. Egy közel 20 fős lovas csapat Veresegyházról indulva a Dunakanyaron át, a Börzsönyön keresztül jutott el a felvidéki Ipolybalogra, ezzel felidézve II. Vencel egykori utazását.

 

A száz kilométeres lovaglás hat települést érintett

A túra elején a történelmi viseletben utazó lovasok Vácott koszorúztak, ahol dr. Beer Miklós váci megyéspüspök áldásban részesítette a túra résztvevőit. Este Verőcén szálltak meg, a verőcei Duna-partra érkező lovasok zászlórúdjára Baranyi Barna, a Barna Party Családi Kisvendéglő és Lovarda tulajdonosa tűzte fel a szalagot. Ezután a Dunakanyart elhagyva a Börzsönyön át értek el Nógrádra, ahol szintén koszorút helyeztek el, majd továbbhaladtak Drégelypalánkra. Itt Szondi szobránál felsorakozva tették tiszteletüket. A túra utolsó szakasza az Ipoly partján vezetett, így érkeztek meg négy nap alatt Ipolybalogra, ahol részt vettek a Szent Korona Fesztiválon.

A Szent Korona Lovastúra fő támogatói Veresegyház önkormányzata és a Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület voltak.

VácOrszágosIpolytúrahagyományőrzésVeresegyházVerőce