2024.03.29, Péntek

Tizenhat órán át műtötték a fejüknél összenőtt ikreket

MTI

2017.10.27. 15:03

Még az agyszöveteket is el kellett választani egymástól az Indiában végzett műtét során, melyet további beavatkozások követnek majd a két kisfiú felépülése érdekében.

Hirdetés

16 órás műtéttel választottak szét indiai sebészek egy fejüknél összenőtt sziámi ikerpárt Újdelhiben - tudósított a BBC hírportálja pénteken. A kétéves kisfiúkat, Dzsagát és Kaliát most az intenzív osztályon ápolják - közölték az állami kórház orvosai.

A műtétet egy 30 tagú orvoscsoport hajtotta végre, elsőként Indiában. Mivel a kisfiúk vérerei és agyszövete is összenőttek, a teljes szétválasztás előtt még egy előkészítő beavatkozásra is szükség volt: ezt augusztus 28-án végezték, akkor választották el egymástól az összenőtt vérereket. Az ilyen fokú összenövés rendkívül ritka, hárommillió születésre jut egy eset. A koponyánál összenőtt (cranoipagusos) újszülöttek fele nem éli túl az első 24 órát, így az ikrek már a műtét előtt is megnyertek egy nagy csatát.

A szétválasztás előtt. (fotó: bbc.com)

Most a műtétet követő 18 napban fog eldőlni, hogy sikeres volt-e a szétválasztás - mondta el az orvoscsoport a Press Trust India hírügynökségnek. „Mindkét gyerek szenved egyéb betegségekben is, Dzsagának szívproblémái, Kaliának vesepanaszai vannak. Dzsaga eleinte egészségesebb volt, most a testvére állapota jobb" - magyarázta A.K. Mahapatra idegsebész.

Az orvoscsoport szerint a szétválasztás után a legnagyobb feladat a hiányzó fejbőr pótlása volt, mivel a műtét után nagy területen fedetlen maradt a kisfiúk koponyája. „Ha minden jól megy, a következő lépés a koponya rekonstrukciója lesz" - tette hozzá Manis Szinghal plasztikai sebész.

külföldorvosműtét