2024.04.20, Szombat

Az ókorban kihalt új gibbonfajt azonosítottak Kínában

mti, bbc.co.uk

2018.06.23. 16:52

Az emberszabású majom valószínűleg az emberi tevékenység következményeképpen pusztult ki.

Hirdetés

A tudomány számára mindeddig ismeretlen, még a történelmi idők előtt kihalt majomfaj maradványaira akadtak tudósok egy mintegy 2000 éves kínai sírban – írja a Science című tudományos folyóirat alapján a BBC.

A junzi imperialis latin elnevezéssel illetett gibbonfajta lehetett az első az emberszabású majmok közül, mely a modern ember terjeszkedése miatt eltűnt a Földről – derül ki a brit Londoni Zoológiai Társaság szakvéleményéből.  

 

A kihalt gibbonfaj egy egyedének koponyája (publicbroadcasting.com)

 

A világ minden hasonszőrű majmát - csimpánzokat, gorillákat, orangutánokat és gibbonokat - fenyegeti a kihalás az emberi tevékenységek miatt. Az azonban újdonság a tudományos közösség számára, hogy létezhetett már egy olyan faj, amelyik az élőhely elvesztése és a vadászat miatt kipusztult a modern kor előtt.

A gibbonok, a legkisebb testű emberszabású majmok, Délkelet-Ázsiában élnek. Legtöbb fajukat az erdőirtás, a vadászat és a csempészet is fenyegeti: két gibbonfaj a közelmúltban tűnt el Kínából, az országban még létező többi fajt pedig a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetettek közé sorolja.

 

vadászatvadállat