2024.04.26, Péntek
Az erős emberek üvöltését távolról is felismerni
pexels.com

Az erős emberek üvöltését távolról is felismerni

digest.bps.org.uk

2018.07.09. 17:26

Különösen a férfiak teljesítenek jól a teszteken.

Hirdetés

Már régóta lehet tudni, hogy a kutyák, vagy a nagyobb tengeri emlősök csupán hang alapján el tudják dönteni fajtársaikról, hogy nagyobbak és erősebbek-e náluk, nem szükséges látniuk a kihívót. Most angol és lengyel tudósok kutatócsoportja bebizonyította: erre az emberek is képesek.

A férfiak kiemelkedően jók a fizikai erőviszonyok megítélésében: 10-ből 9-szer megérzik egy ’non-verbális agresszív vokalizációból’, ha az azt a hangot kiadó embertársuk erősebb mint ők – írja a Brit Pszichológiai Társaság online lapja.

A David Reby vezette kutatócsoport összesen 61 színésznek készülő egyetemistát vont be kísérleteibe a dél-angliai University of Sussexben.

A vizsgálódás során amellett, hogy a férfiak különösen tehetségesen mérik fel egy ordításból a többi férfi fizikai teljesítőképességét, az is kiderült, hogy a nemek hogyan érzékelik egymás agresszív hangmegnyilvánulásait. A nők a valósághoz képest felülértékelték a férfiak erejét, míg ők statisztikailag releváns szinten alulbecsülték a nők fizikai harciasságát.

pszichológia