2024.03.29, Péntek

Hamarosan útjára indul a világ első önvezető villamosa

iho.hu

2018.09.10. 18:57

A jármű érzékelőrendszere digitális szemként rögzíti a villamos és a környezet mozgását, amit összetett algoritmusok értékelnek.

Hirdetés

Az InnoTrans 2018 szakkiállításon a nagyközönség elé tárják a világ első vezető nélküli villamosát bemutató kutatási projektjét. Az iho.hu cikkéből az is kiderül, hogy az önvezető villamos szeptember 18-tól 21-ig próbaútra indul a németországi Potsdam villamoshálózatának hat kilométeres szakaszán - valós forgalmi körülmények között.


Minden forgalmi szituációra van válasz

A projektben egy Siemens Combino villamost tesztelnek.

A kísérleti jármű olyan összetett lidar-, radar- és kamerás érzékelőrendszerrel rendelkezik, mely digitális szemként rögzíti a villamost és annak környezetét.

Ezzel egy időben komplex algoritmusok digitális agyként értelmezik és értékelik a pillanatnyi üzemi helyzet által nyújtott adatokat. Az agy előre jelzi az adott helyzet további alakulását, majd megfelelő válaszreakciót ad a forgalmi szituációra.


Önálló rekciók

A mesterséges intelligenciájának köszönhetően a villamos a pályamenti jelzőberendezéseket is figyelembe veszi, megáll a villamosmegállóknál, és önállóan reagál az előtte áthaladó gyalogosok vagy járművek által okozott veszélyhelyzetekre.

További részletek itt.

közlekedésvillamosinnovációönvezető autók