2024.03.29, Péntek
John Cage legendás csendzenéje előtt világsztárok tisztelegnek
melodrive.com

John Cage legendás csendzenéje előtt világsztárok tisztelegnek

MTI

2019.01.17. 15:54

Cage nagy hatású művében egyetlen hangot sem kell az előadónak megszólaltatnia, elegendő a csendre figyelnie, a 4'33" előadásában a műre hangolódáson és a meditáción van a hangsúly.

Hirdetés

John Cage, a 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.

Alapjaiban változtatta meg a hangról való gondolkodást a csendzene

A STUMM433 elnevezésű, májusban megjelenő doboz lemezein az 1978-tól működő kiadó több mint 50 pop-rock formációja előadásában, saját elgondolásukban látható (kevésbé hallható) Cage 1952-ben született műve. Cage nagy hatású művében egyetlen hangot sem kell az előadónak megszólaltatnia, elegendő a csendre figyelnie.

A 4'33" előadásában a műre hangolódáson, a meditáción van a hangsúly. A mű alapjaiban változtatta meg a közgondolkodást a csendről, a hangról, a kompozícióról és annak hallgatásáról.


Világsztárok a közreműködők között

A kiadványban a Mute-hoz az elmúlt négy évtizedben tartozó művészek sora működött közre. A névsorban található a Normal, amely a kiadó első kislemezén zenélt, a világszerte ismert előadók közül mások mellett a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, A Certain Ratio, Moby, az Afghan Whigs, Alexander Balanescu, Barry Adamson, a Cabaret Voltaire, Chris Carter, az Einstürzende Neubauten, az Erasure, a Goldfrapp, Lee Ranaldo, a Liars, Michael Gira, Mick Harvey, a Miranda Sex Garden, a Nitzer Ebb, a Wire és Yann Tiersen.


Jótékonyt célokat szolgál a kiadvány bevétele

A kiadvány bevétele részben a fülzúgásban szenvedőket segítő Brit Tinnitus Szövetséghez, részben a Music Minds Matter elnevezésű, zenészeket támogató alapítványhoz kerül. A kezdeményezés Craig Gill emlékének adózik: az Inspiral Carpets egykori dobosa húsz éven át szenvedett álmatlanságban és szorongásban rendszeres fülzúgása miatt.

Az 1992-ben elhunyt amerikai zeneszerző, John Cage 4'33" című művét Magyarországon az Amadinda Ütőegyüttes játszotta lemezre.

külföldzenerockzene