2024.04.26, Péntek
Régi vita oldódik meg: új nevet kap egy európai ország
balkaninsight.com

Régi vita oldódik meg: új nevet kap egy európai ország

pestpilis.hu, mti

2019.01.25. 16:10

Az eddig Macedónia néven ismert állam Észak-Macedóniává válik.

Hirdetés

Hosszú ideig meglehetősen furcsa hivatalos néven – Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaságként ismerte csak el az ENSZ a Balkán egyik legkisebb országát. A magyar köznyelvben csak Macedóniaként emlegetett (ha egyáltalán emlegetett) állam azért nem tudta hivatalosan ezt a nevet használni a nemzetközi porondon, mert déli szomszédja, Görögország ezt nem nézte jó szemmel.

Ennek két – összefonódó – oka volt. Egyrészt a görögök saját történelmük integrális részeként kezelik a hellenisztikus kultúrájú ókori macedón államot és annak legendás birodalomépítő uralkodóját, Nagy Sándort, így nem örülnek, hogy a modernkori gyökerű, szláv kultúrájú állam is igényt tart erre az örökségre. Másrészről, Görögországnak is van egy Makedónia névre hallgató tartománya, közvetlenül Macedónia határán, így területi követelésektől is tarthattak Athénban.

 

Wikimedia

Most, miután a korábbi Macedónia törvényhozása elfogadta, hogy Észak-Macedóniának kereszteljék át az országot, a görög parlament is megszavazta, hogy hivatalosan is elfogadja a nevet – igaz csak szűkös többséggel.

görögMacedóniaNATO