2024.03.29, Péntek
Folytatódik a kisiskolások közlekedésbiztonsági programsorozata
Fotó: Illusztráció, BKK – Budapesti Közlekedési Központ - Városligeti KRESZ Park

Folytatódik a kisiskolások közlekedésbiztonsági programsorozata

MTI

2022.02.15. 14:21

Folytatódik a kisiskolásoknak szóló HUMDA "Road Safety - a biztonság az első" elnevezésű országos közlekedésbiztonsági programsorozat.

Hirdetés

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. keddi közleményében közölte: a programsorozat idei első szakaszában, február 14-étől április elejéig Budakeszire, Esztergomba, Dunakeszire, Balassagyarmatra, Mosonmagyaróvárra, Szombathelyre és Hajdúböszörménybe. A tervek szerint április közepétől húsz újabb állomás következik.

A foglalkozásokon húszperces interaktív oktatás után az elsős és a másodikos gyerekek szakemberek segítségével elektromos miniautókkal, kerékpárokkal és rollerekkel ideiglenes KRESZ-pályára mennek, ahol a közlekedési szabályokkal ismerkednek. A tanítási idő után korosztálytól függetlenül mindenki részt vehet a programokon.

A közleményben az is olvasható, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos, a programsorozat fővédnöke szerint "a tavalyi Road Safety rendezvényeket követően megannyi élménybeszámoló jutott el hozzánk a pedagógusoktól, akik nem győzték hangsúlyozni a program hiánypótló jellegét. Sokan jelezték, hogy a helyszínen kapott közlekedési útravaló kiadvány anyagát előszeretettel építik be a tanórájukba, elsősorban a környezetismeret, a technika és a tervezés órákon. Köszönöm a pedagógusok fáradhatatlan munkáját, a visszajelzéseik kulcsfontosságúak a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásához. Aktívan elősegítik azt az európai uniós célkitűzést, hogy a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkenjen".

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója a közlemény szerint mindenkit arra bíztat: "kezelje kiemelten a gyermekek biztonságos közlekedésre nevelését, hiszen közlekedésbiztonsági szempontból ők alkotják az egyik legveszélyeztetettebb csoportot, azonban a kitűnő fogékonyságuknak köszönhetően már fiatal korban megalapozhatjuk és akár egy életre bebetonozhatjuk a jövő közlekedőinek tudását".

A HUMDA tavaly szeptemberben indította el első és második osztályos általános iskolás tanulók számára edukációs projektjét, amelynek keretében 12 megyeszékhelyen és egy fővárosi kerületben több mint harmincezer - a legtöbb településen szinte az összes - kisdiák részt vehetett a programban.

Országosközlekedésáltalános iskolásokKRESZ-pályaoktatás