2024.07.23, Kedd
A környezetszennyezés csúcsa: 40 kiló műanyagot találtak egy bálna gyomrában
Illusztráció (onegreenplanet.com)

A környezetszennyezés csúcsa: 40 kiló műanyagot találtak egy bálna gyomrában

MTI

2019.03.18. 14:46

A tengerbiológusok szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger - számolt be róla a The Guardian. 

A fiatal Cuvier-féle csőröscet az emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután negyven kilogramm műanyagzacskót nyelt le. A Mindanao szigeti Davao város D'Bone múzeuma Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyagzacskót, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából.


Délkelet-Ázsiában kerül a legtöbb műanyag a tengerbe

A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem.
Délkelet-Ázsiában rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együtt.


Rengeteg állat pusztul el a műanyagok miatt

Darrell Blatchley tengerbiológus elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag. Tavaly júniusban Thaiföld déli partjainál pusztult el egy cet, amely több mint 80 műanyag zacskót nyelt le, ezek mintegy nyolc kilogrammot nyomtak.

Biológusok becslései szerint a thai vizekben évente 300 vízi állat - a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős - pusztul bele a műanyagszennyezésbe.

természetklímaváltozáskörnyezetszennyezés