2024.03.28, Csütörtök
Koronavírus - Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást
Illusztráció

Koronavírus - Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást

MTI

2020.04.12. 07:04

A januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán.

Hirdetés

Júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új tipusú koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást a feladaton dolgozó biotechnológiai cég tervei szerint.

A CureVac szóvivője német hírportálokon ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

A társaság korábban ismertetett tervei szerint a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás.

Szakértői vélemények alapján ez igen derülátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha az emberek 60-70 százaléka túlesik a fertőzésen.

A CureVac 2000 óta működik, egy kutatói munkacsoport alapította a tübingeni egyetemen. Eredeti szakterülete a daganatos betegségek gyógyítása géntechnológiai megoldásokkal. A részvénytársasági formában működő biotechnológiai cég fő tulajdonosa a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP egyik alapítója, Dietmar Hopp.

A vállalat a többi között a német, a kanadai és a japán kormány, és a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) finanszírozásával vágott bele a fejlesztésbe az év elején. Sajtójelentések szerint Donald Trump amerikai elnök március elején a cég néhány nappal később távozott vezetőjével folytatott megbeszélésén igyekezett kizárólag országa számára biztosítani a fejlesztés eredményét.

A társaság egy március közepén kiadott állásfoglalásában leszögezte, hogy az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát, ha sikerül kifejleszteni. Dietmar Hopp egy interjúban leszögezte: elképzelhetetlen számára, hogy csak az Egyesült Államokban használhassák munkájuk eredményét. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 80 millió euróval (29 milliárd forint) támogatják a fejlesztést.

A CureVac a legutóbbi adatai szerint évi több száz millió adag védőoltás gyártására alkalmas kapacitással rendelkezik. A tervek szerint a következő két évben bővítik a kapacitást, így elérik az évi több milliárd darabos nagyságrendet.

koronavírusvédőoltásegészségegészségügy