2024.04.23, Kedd

A szürrealizmus és a popkultúra elegye a Szentendrén nyílt kiállítás

MTI, szentendre.hu

2016.08.19. 09:03

Ef Zámbó István Munkácsy-díjas képzőművész legújabb alkotásaiból látható kiállítás A gyönyör visszhangja címmel péntektől október 23-ig a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

Hirdetés

A tárlat része az augusztus 27-én kezdődő szentendrei Art Capital fesztiválnak, amelynek központi tematikája az idő, az időtapasztalat és az emlékezés - hívta fel a figyelmet a csütörtöki sajtóbejáráson Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, aki hozzátette, hogy a kiállítás a fe Lugossy László festővel kötött, mára legendássá vált barátság emlékét is felidézi.

Kopin Katalin művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta, hogy a mintegy fél évszázada Szentendrén élő ef Zámbó István ösztönösen, műfaji kötöttségek nélkül dolgozik: rajzol, képeket fest, szobrokat formál, szövegeket ír, filmeket forgat, zenél, performanszokat, happeningeket hoz létre. Műveit autonóm, egyedi szimbólumok alkotják, motívumai a popkultúra elemeiből származnak, legyen szó akár a börtöntetoválások képi világáról vagy a tömegízlést kiszolgáló tárgyak szimbolikájáról. A felhasznált jelképek együttesen szürrealista- neodadaista művészi univerzumot teremtenek.

A kiállítás a legújabb művekből nyújt válogatást, ugyanakkor "visszakacsintunk a korai évekre, hogy érthetővé váljanak azok a nagyon sokrétű szimbólumok, amelyek átszövik ef Zámbó István alkotásait" - hangsúlyozta Kopin Katalin.

SzentendreKultúrakiállításFerenczy Múzeum