2024.04.26, Péntek

Idén ősszel megelevenednek a bábművészet hagyományai

MTI, szinhaziintezet.hu

2016.10.20. 17:55

Báb és vizualitás címmel második alkalommal rendeznek konferenciát a fővárosban a 12. kerületi Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az október 21-én, pénteken tartandó esemény témája a bábművészet állandóan újrafogalmazott és az elmúlt években ismét előtérbe kerülő kérdése.

Hirdetés

A 9-től 16 óráig tartó, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) által szervezett konferencia a teljes bábos szakmát megszólítva kíván feldolgozni olyan kortárs témákat, amelyek a figyelem középpontjában vannak, és találkozási lehetőséget teremt a bábkutatók és bábos szakemberek számára. Hutvágner Éva muzeológus, a konferencia szervezője elmondta: minden érdeklődőt szívesen látnak. Az előadások 15 percesek, s színes prezentációkra lehet számítani.

Kilenc kutató előadását hallgathatjuk meg, köztük bábkutatók, színháztörténészek is megtalálhatók, de mindenféle képzőművészeti terület megjelenik, leginkább a fiatal kutatói generációból. Emellett Nánay István újságíró, kritikus bevezető előadást tart, „Kell-e báb a bábszínpadon, avagy a stílusegység szétrobbanása” címmel. A nap végén szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül.

Az ősz egyébként is a bábművészet jegyében telik az OSZMI-ban: a konferencia mellett a Jön a bábos! című kiállítással várják a látogatókat, és kétórás bábszínház-történeti sétákat is szerveznek a városban, melyek alkalmával Budapest nevezetes bábos helyszíneit járják végig. A séta állomásai között van a Rév István alapította Nemzeti Bábszínjáték, az első magyar kő bábszínház helyszíne. A csoport ellátogat még az Andrássy úton az Állami, majd később Budapest Bábszínházba, valamint a Kolibri Színház épületébe és Kemény Henrik lakhelyére.

színházKultúramúzeumkonferenciabábjáték