2024.06.15, Szombat

Kisorsolt cikkcím alapján egy északa alatt színdarabot írni? Simán!

MTI

2017.01.14. 08:30

Idén Mezey Katalin, Pataki Éva és Szabó T. Anna ír egy éjszaka alatt színdarabot a magyar kultúra napján Budaörsön.

A XXI. század Magyar Drámájáért Alapítvány két év kihagyás után, de immár huszadik alkalommal rendezi meg a Magyar Drámaíró Versenyt, ezúttal a Budaörsi Latinovits Színházban – olvasható a szervezők közleményében. Linka Ágnes, az alapítvány művészeti vezetője elmondta, hogy a verseny reményei szerint állandó helyet kap itt, s minden évben a magyar kultúra napján rendezik majd meg.

A drámaíró verseny január 21-én, szombaton este kezdődik. A színház aznapi, Macskajáték című előadása előtt sorsolják ki a Nők Lapja következő számának cikkcímei közül azt, amelyből a három drámaíró egy nap alatt színdarabot ír. A szerzők ezt követően elvonulnak és elkezdik a munkát.

Vasárnap, azaz 22-én reggel sorsolják ki, hogy melyik színészcsapat melyik rendezővel és melyik író szövegkönyve alapján kezd el dolgozni. Az idén Berzsenyi Bellaagh Ádám, Csiszár Imre és Szabó K. István állítja színpadra a darabokat, a társulathoz több vendégművész is csatlakozik. A darabokat előadó színészek között lesz Bregyán Péter, Fenyő Iván, Hámori Ildikó, Rák Kati, Takács Kati, Csongrádi Kata, Mihályfi Balázs és Spolarics Andrea is.

 

A nyilvános versenyen írt darabok később tovább csiszolhatók

A fesztivál különlegessége a nyilvánosság: a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. A kész produkciókat a közönség január 22-én, vasárnap 19 órától láthatja a Budaörsi Latinovits Színház színpadán.

A szakmai zsűri, amelynek elnöke Tarján Tamás, a verseny végén átadja a legjobb drámának járó díjat, emellett elismerik a legjobb színészt, a legjobb színésznőt, a legjobb mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is. A legjobb előadásról a közönség szavazatai döntenek.

Korábban több szerző is továbbírta a versenyen született darabját, emellett a díjazott művekből hangjáték is készült.

BudaörsszínházKultúraA magyar kultúra napjaverseny