2024.06.17, Hétfő

A reformáció emlékére rockosítva mutatják be Händel Messiását

MTI

2017.02.14. 09:00

Újragondolva és rockosítva mutatják be a Messiás című oratóriumot a reformáció emlékév keretében április 25-én a Müpában - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Várkonyi Mátyás, a Messiás.ma című előadás Erkel Ferenc-díjas rendezője elmondta: úgy kerül színpadra a darab, ahogy azt annak idején talán Händel is megálmodta. A klasszikus zeneszerzőnek mindig az volt a vágya, hogy a művet színházi körülmények között, operaként is bemutathassa.

A félig szcenírozott, látványos előadás célja, hogy a komolyzenei koncertekre ritkán, vagy egyáltalán nem járó közönség és a fiatalok számára is közérthető, befogadható nyelven mutassa meg, miről szól Händel bibliai szövegeken nyugvó remekműve. A jobb megértés érdekében a mű magyarul hangzik el.

Várkonyi Mátyás szerint Händel Messiása mindig időszerű, sosem elavuló alkotás. "Élvezhető zene nagyon mély tartalommal" - jellemezte a darabot a rendező.

Kitért arra is: a bemutató után szeretnének országos, valamint a határon túli magyar területeket is érintő turnéra indulni a darabbal, amelyben szerepel mások mellett Horváth Charlie, Karácsony János, Malek Andrea, Földes Tamás, Makrai Pál, Csuha Lajos és Szemenyei János is. Az előadásban a Liszt Ferenc Kamarazenekar, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat, valamint a Rock Teátrum Band működik közre.

KultúrazeneoperaMÜPA