2024.03.19, Kedd

Sérült és ép előadók együtt alkotnak gyógyító teret a Trafó színpadján

mti

2017.02.25. 15:49

A darabokat színpadra vivő mozgásterápiás egyesület célja közös alkotói tér létrehozása a tánc és a terápia eszközeivel értékeink és sérüléseink mentén – az elfogadóbb társadalomért.

Hirdetés

Március 1-jén az ArtMan Egyesület estjét rendezik a Trafó Kortárs Művészetek Házában sérült és ép előadók fellépésével. A noPARA című esten Mészöly Andrea Az Én házam című rendezésének, valamint a Tánceánia Együttes Fehér című produkciójának bemutatóját láthatják a vendégek.    


Saját élményekből merítve alkották

Mészöly Andrea darabja egy színész (Kövesdi László), egy táncművész (Bakó Tamás), egy sérült előadó (Bruckner Csaba), egy képzőművész (Duliskovich Bazil) és egy hang-videó animátor (Bényi Gergő) segítségével járja körül Az Én házam témáját.     

A produkció az egyes művészeti formák kapcsolódásait is kutatja, és olyan kérdéseket jár körül, hogy hol van a helyünk a saját házunkban; otthonosan érezhetjük-e magunkat a saját testünkben; és hogyan válik környezetünk labirintussá?

A Trafó MTI-hez eljuttatott ismertetőjéből kiderül, az alkotók a saját élményeikből inspirálódva hozták létre az előadást asszociációs módszerrel. A darabban terítékre kerülnek problémás családi helyzetek és olyan elfeledett történetek, amelyeket csupán a testében hordoz magában az ember.    


Együtt fedezik fel a teremtő erőt

A vegyes képességű táncosokból álló, 1999-ben alakult Tánceánia Együttesből később létrejött az Artman Mozgásterápiás Művészeti Egyesület. A szervezetet bemutatkozó szövege szerint az egyesület csoportjaiban súlyosan fogyatékos emberek fedezik fel újra és mutatják meg a közönségnek a mindannyiunkban jelen levő teremtő erőt. Az egyesület missziója egy „közös ALKOTÓI TÉR létrehozása a TÁNC és a terápia eszközeivel ÉRTÉKEINK és sérüléseink mentén – az ELFOGADÓBB társadalomért.”

Az Artmant a Trafóban debütáló Fehér című előadás két rendezője, Gál Eszter és Farkas Dorka, valamint Kálmán Ferenc vezeti, de az egyesület több táncosa is rendszeresen részt vesz a munkában.

A Fehér című produkció a címadó színből és a hozzá társított fogalmakból kiindulva jött létre, és érinti többek között a kiszolgáltatottság és a letisztultság témáit. A szereplők a saját élményeiket és gondolataikat építették bele az előadásba, amelyet a rendezők gyúrtak egésszé.    

A Fehérben a tapasztaltabb csoporttagok mellett olyanok is színpadra lépnek, akiknek a márciusi premier lesz az első szereplésük. A produkcióban Bujdosó János zenész is közreműködik.

színházKultúraTrafófogyatékkal élők