2024.03.19, Kedd

Orhan Pamuk lesz az idei Könyvfesztivál díszvendége

MTI

2017.03.29. 16:05

Közel 850 meghívott művész vagy tudós részvételével rendezik a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált április 20. és 23. között a Millenárison - közölték a szervezők szerdán.

Hirdetés

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése Fesztiváliroda közleménye szerint idén 28 ország fogja képviseltetni magát, és mintegy 150 kiállító várja a közönséget a színes könyvkínálat mellett összesen csaknem 500 eseménnyel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, dedikálásokkal, felolvasásokkal, koncertekkel és kiállításokkal.

A fesztivál idei díszvendég-írója az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamuk lesz. A világszerte népszerű szerzővel D. Tóth Kriszta beszélget, majd – Péterfy Gergely laudációja után – átveheti a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandrától, a főváros humán területért felelős főpolgármester-helyettesétől.

 

Bemutatkoznak a V4-es és a pályakezdő írók is

Abból az alkalomból, hogy 2017 júniusától Magyarország látja el a visegrádi együttműködés soros elnöki feladatait, a Balassi Intézet felügyeletével működő Publishing Hungary V4-es díszvendég standdal készül a fesztiválra. A V4-es országok közötti irodalmi együttműködés fontosságára rámutató kezdeményezés lehetőséget kínál arra, hogy minél több lengyel, cseh és szlovák író, műfordító, könyves szakember látogasson el a rendezvényre, elősegítve ezzel a szakmai együttműködést elmélyítését, a szerzők és kiadók személyes eszmecseréit.

A fesztivál 17. alkalommal ad otthont Európa legtehetségesebb pályakezdő prózaírói nemzetközi bemutatkozásának. Az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljára 18 országból érkeznek fiatal írók, Magyarországot Szaniszló Judit képviseli az idei mustrán. Folytatódik a könyvtárosok szakmai fóruma, a Könyvtáros Klub, valamint a külföldi íróvendégek eszmecseréje, az Európai Írótalálkozó is.

 

Egyaránt helyet kap a vers és a gyerekeknek szóló irodalom

Több kiadó összefogásával a költészet témája köré szerveződő programok és kötetek várják idén a látogatókat a Versstandon. A 6. Kis Könyves Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot április 21-én, pénteken. A fesztivál Gyermek(b)irodalom szekciójában mesemondásra, bábelőadásra, koncertre, felolvasó- és papírszínházra, játszóházra és gyermekfoglalkoztatóra is számíthatnak a családos látogatók.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvény idén is a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók közül Lator Lászlót, Almási Miklóst, Kántor Lajost, Marék Veronikát, Győri Lászlót, Nádasdy Ádámot, Nógrádi Gábort, Csaplár Vilmost, Bán Magdát és Visky Andrást hívták meg a szervezők a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre.

Kultúraíró-olvasó találkozófesztiválirodalomkönyv