2024.06.20, Csütörtök

A magyar film megverte a nagy esélyest a Sydneyi Filmfesztiválon

mti

2017.06.18. 22:33

Enyedi Ildikó az első női rendező, aki elnyerte a fesztivál fődíját. A zsűri elegáns, kidolgozott és szívmelengető mozinak nevezte a Testről és lélekről című filmet.

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje nyerte meg vasárnap a Sydneyi Filmfesztivál fődíját. A 64. alkalommal megrendezett fesztiválon 11 alkotás versengett a legjobb film díjáért és a 60 ezer ausztrál dolláros (12,5 millió forintos) főnyereményért.

A fődíj nagy esélyesének az I Am Not Your Negro című amerikai dokumentumfilmet tartották, ám végül a magyar rendező alkotása került ki győztesként. A fesztiválon tíz éve van versenyprogram, azóta Enyedi Ildikó az első női rendező, akinek filmje elnyerte a fesztivál fődíját - írta a Sydney Morning Herald online kiadása.    

A zsűri elnöke, Margaret Pomeranz elegáns, kidolgozott és szívmelengető moziként beszélt a filmről, amelyet az indoklás a "bátor és a filmművészet élvonalába" tartozó alkotásként méltatott. "Ez a film arról beszél, hogy még ebben a megosztott világban is képesek vagyunk arra, hogy ugyanazt álmodjuk, és hogy még egy vágóhídon is megtalálható a kedvesség és szelídség" - mondta a zsűrielnök.    

A Testről és lélekről februárban a 67. Berlinalén elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat. A film női főszereplője Borbély Alexandra, a Katona József Színház színésznője, a férfi főszerepet pedig Morcsányi Géza színházi dramaturg alakítja. A film, amely egy szerelem történetét ábrázolja, az Inforg-M&M Film gyártásában, a Filmalap 420 millió forintos gyártási támogatásával készült.

KultúrafilmEnyedi Ildikó