2024.04.26, Péntek

Népi motívumok titkos üzeneteit dekódolhatjuk a Skanzenben

MTI

2017.08.17. 11:19

A szentendrei múzeumban a hétvégén megmutatják, hogyan mondhatjuk el hagyományos ruhadíszekkel, kik vagyunk.

Hirdetés

A népi motívumoké a főszerep az augusztus 20-i hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A programok segítségével a látogatók felfedezhetik a motívumok továbbélését a díszítőművészetben, a használati tárgyakon vagy a divatban - mondta el az MTI-nek Faár Tamara, a Skanzen közönségszolgálati osztályvezetője.

A különleges bemutatókon nemcsak a motívumok ismerhetők meg, de a hozzájuk kapcsolódó jelentések, utalások is, hiszen ezeknek az esztétikai funkción túl még fontosabb szerepük volt, hogy információt közvetítettek viselőjükről. Eltérő jelentésekkel bírtak az egyes hajviseletek, a kendő, az öltözékben szereplő ruhadarabok vagy éppen a színek – magyarázta a múzeum munkatársa. Az egyes motívumok mögött is fontos tartalmak, jelentések, üzenetek húzódtak meg, így egy használati tárgyból a társadalmi státusz is megmutatkozott.

A paraszti kultúra eltűnésével és a városi viseletek megjelenésével nehezebbé vált a dekódolás, az egyes motívumoknak, jeleknek elveszett az üzenetértéke, nem segítette többé az eligazodást a közösség tagjai számára. A mostani hétvégén a látogatók nemcsak megismerkedhetnek a múlt kódrendszerével, de ki is próbálhatják azt: elkészíthetik a maguk rövid, „nem szöveges üzenetét” a külvilág számára.

A gyerekeket és felnőtteket a számtalan foglalkozás mellett divatbemutató, tánctanítás és koncertek is várják. A „Cifra hétvége” vasárnapján, augusztus 20-án a belépés ingyenes.

SzentendreKultúraSkanzennépművészet