2024.03.28, Csütörtök

Horror- és LMBT-filmekkel válik még izgalmasabbá a Friss Hús Fesztivál

MTI

2018.03.17. 13:40

Az utóbbi két év legjobb rövidfilmjeit vonultatja fel az áprilisi esemény. A filmek értékelésébe a közönség is beleszólhat, s még kritikaíró workshop is lesz az újságírói pályára készülőknek.

Hirdetés

Április 3. és 8. között rendezik meg a Toldi Moziban a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált. A szervezők 2016. január után készült nemzetközi és magyar rövidfilmekből válogatják ki a programban látható alkotásokat. Az idei seregszemlére mintegy 200 magyar és 1600 nemzetközi rövidfilmet neveztek az alkotók több mint 65 országból.

A Friss Hús elsődleges célja a legújabb magyar és nemzetközi rövidfilmek bemutatása, valamint egy olyan szakmai fórum építése, ahol a visszajelzést kereső alkotók közönség előtt mutathatják meg alkotásaikat.

Idén először LMBT-tematikájú és horrorfilm-válogatás is szerepel, ezeket a filmeket esténként vetítik majd, s a közönség által legjobbnak ítélt alkotást közönségdíjjal jutalmazzák. A fesztiválon fontos szerepet kapnak a televíziós műsorok is: a szakmai programok között 2018-ban megújult formátumban szerepelnek a televíziós gyártással foglalkozó események. A 2017-es fesztiválon volt először kritikaíró workshop, erre idén is várják a filmes újságírói és kritikusi pályára készülőket.

A fesztivál utolsó napján osztják ki a díjakat, a magyar versenyprogramban a legjobb élőszereplős rövidfilmet, a legjobb animációs rövidfilmet, valamint a legjobb színészt és színésznőt is díjazzák.

A Friss Hús magyar válogatásának legjobban sikerült filmjei minden évben eredményesen szerepelnek nemzetközi filmfesztiválokon: a 2016-os Friss Hús különdíjának nyertese, Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje Oscar-díjat nyert, Cannes-ban Andrasev Nadja filmje, A nyalintás nesze kapott elismerést, Bucsi Réka LOVE című animációja pedig számos nemzetközi filmfesztiválon volt látható.

Kultúrafilm