2024.03.29, Péntek

60 filmmel érkezik a Budapesti Klasszikus Filmmaraton

MTI

2018.08.18. 14:00

Az eseményen Claudia Cardinale is részt vesz A párduc című filmjének vetítésén.

Hirdetés

Szeptember 4. és 9. között második alkalommal rendezik meg a Budapesti Klasszikus Filmmaratont. A főváros mellett Egerben és Győrben is megrendezésre kerül az esemény, amelyen 60 filmet fognak levetíteni – derült ki az MTI híréből.

A fővárosi Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Francia Intézetben, valamint Egerben és Győrben szeptember 4-én egy egésznapos filmes workshoppal és konferenciával kezdenek, amelyen a digitális restaurálás és a film a közoktatásban témáját járják körül szakértők a Francia Intézetben. A programon jelen lesznek az európai filmarchívumok vezetői is.

A nyitóest programja a restaurált Mephisto gálavetítése lesz az Urániában Szabó István rendező és Klaus Maria Brandauer színész jelenlétében. A programban szerepelnek Szabó István más restaurált művei is, köztük az Apa vagy a Szerelmesfilm és a Ralph Fiennes főszereplésével készült 1999-es A Napfény íze is.

A hat napos eseményen jelen lesz az európai filmművészet egyik legnagyobb dívája, Claudia Cardinale, hogy találkozzon a közönséggel az Uránia moziban, Luchino Visconti A párduc című filmjének vetítése alkalmával.

 A Szent István Bazilika előtti szabadtéri vetítésen lesz látható Szabó István 1992-es, Glenn Close főszereplésével forgatott Találkozás Vénusszal című alkotása, valamint Federico Fellini 8 és fél című filmje is, amely előtt Claudia Cardinale üdvözli a közönséget. Itt vetítik A nagy kékséget is, a főszereplő Jean-Marc Barr jelenlétében, valamint Ridley Scott monumentális Párbajhősök című munkáját, Harvey Keitel amerikai színész főszereplésével.

 

Fókuszban a nők és a klasszikusok

 A fesztiválon fókuszba kerülnek a filmművészetben alkotó nők is, az első filmrendezőnőről, Alice Guy-Blachéról és az osztrák-magyar származású világsztár, Hedy Lamarr-ról készült dokumentumfilmek, valamint Mészáros Márta Ők ketten című munkájának bemutatásával.

 Egy blokk az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-as összeomlása után éppen száz évvel a közép-európai "titok" nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, amelyek Wes Anderson alkotásait inspirálták.

A cannes-i fesztivál klasszikus szekciójának munkája előtt is tiszteleg a program egy bővebb válogatással. Ebben szerepel Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia, Randal Kleiser Grease és Billy Wilder A legénylakás című filmje, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a felújított Szédülés Alfred Hitchcocktól.

KultúrakultúrarendezvényfilmUránia Mozi