2024.04.18, Csütörtök

Az intimitás és az elengedés kettősségét mutatják be a magyarok a londoni Biennalén

MTI

2018.09.05. 11:27

A Kiss in Budapest látványos installációja szeptember 23-ig látogatható

Hirdetés

Budapest és ezzel együtt Magyarország is képviselteti magát a London Design Biennalén. A Magyar Divat és Design Ügynökség pavilonján a digitális kultúra és az emberi érzelmek közötti kapcsolatot mutatja be, Kiss in Budapest címmel – derült ki az MTI híréből.

A szerdától szeptember 23-áig látogatható biennálén negyven ország tervezői és kurátorai gyűlnek össze a Somerset House-ban, hogy bemutassák, hogyan befolyásolja a dizájn az emberek hétköznapjait. A résztvevő országok saját pavilonjaik megalkotásakor a kiállítás idei központi témájára, a hét alapvető érzelmi állapotra fektették a hangsúlyt.

 

A valódi pillanatok megélésén van a hangsúly

A magyar installációt készítő csapatot a növekvő társadalmi elidegenedés, az érintés hiánya, valamint az emberi kapcsolatokban jelenlévő intimitás inspirálta. Bár a mindennapokat átszövő technológia könnyebbé és gyorsabbá tette a kommunikációt, nem helyettesítheti a valódi pillanatok megélését. Az installáció ezzel a kétértelműséggel játszik, olyan látszólag ellentmondó elemek párhuzamba állításával, mint az örökség és a kortárs design, az intimitás és a távolság.

A párok az installációba ellentétes oldalról lépnek be, ahol a szenzorokkal, LED-kijelzőkkel és kamerákkal felszerelt pavilon felismeri azt a pillanatot, amikor megcsókolják egymást.

 

A kint tartózkodók a párokat egy nagyméretű LED kijelzőn figyelhetik, ahogy találkoznak egymással, majd csókot váltanak Budapest látnivalói előtt. Az eredmény egy virtuális képeslap: a pár első csókja Budapesten.

 

A kiállítás az országimázst is erősíti

A Magyar Divat és Design Ügynökség célja a dizájn- és divatiparon keresztül erősíteni az országimázst, valamint növelni az exportot, erősíteni a magyar gyártói hátteret, valamint fejleszteni a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudást. Kiemelt figyelmet fordít továbbá a dizájn- és divatiparágban tevékenykedő magyar és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai koordinációra is.

KultúrakiállításBudapestkultúraLondon