2024.07.25, Csütörtök
Lengyel és magyar művészek kiállítása nyílik Szentendrén, a MANK Galériában
Illusztráció, pixabay.com

Lengyel és magyar művészek kiállítása nyílik Szentendrén, a MANK Galériában

MTI

2021.11.05. 09:21

A fenntarthatóság témaköréből ezúttal a növényvilág ereje kerül fókuszba, mely sok szempontból megoldást jelenthet számos fennálló környezeti problémára.

Power of plants - A növények ereje címmel magyar és lengyel művészek részvételével nyílik kiállítás pénteken a szentendrei MANK Galériában.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki tájékoztatása szerint a tárlat a kortárs művészet eszköztárával reagál a társadalmunkat és környezetünket érintő kérdésekre, a klímaváltozásra és a környezetünkhöz fűződő kapcsolatunkra. A fenntarthatóság témaköréből ezúttal a növényvilág ereje kerül fókuszba, mely sok szempontból megoldást jelenthet számos fennálló környezeti problémára.

A Power of plants című kiállítás célja a cselekvésre ösztönző szemléletváltás, melyhez a kortárs képzőművészet semmihez sem fogható, élményszerű eszközöket képes nyújtani

- áll a közleményben.

Hangkeltésre használ egy biológiai anyagot Újházi Adrienn és Marija Sumarac Microbial concert című munkája, Süveges Rita Napraforgó című alkotása a mezőgazdasági tájat új nézőpontokból mutatja be. A természet megjelenítésének gesztusát kutatja az épületek és a növények kölcsönhatása szempontjából Furó Bernadett Rét a térben című műtárgya. A Föld végének vízióját kísérli meg bemutatni organikus anyagaival Kaja Wielowiejska, Edyta Hul absztrakt formái pedig a teremtés és a szétesés kettős állapotát mutatják be.

Egyedülálló alkotásokat mutatnak be

Agnieszka Zawisza festményét a lisszaboni botanikus kertből nyíló kilátás ihlette, Elwira Sztetner alkotása olyan kérdéseket feszeget, mint hogy hol a határ az egyén és a csoport között, vagy mi választja el az egyik fajt a másiktól, Budai Lotte fűszerek és gyógynövények csomagolásait mutatja be.

A fuzzy earth két alkotója, Gedeon Tekla és Gschanes Sebastian munkája ablakot nyit az elszigetelt mezőgazdasági területekre, Módra Bettina művében a növekvő fű ritmusa hozza létre a képzőművészeti alkotást, Sztefanu Marina Méhlegelőjének dobozai realisztikus, fiktív, mesterséges és vágyott világokat kapcsolnak össze.

Egyebek mellett a tiszta levegő fontosságára, a zöldterületek levegőtisztító szerepére hívja fel a figyelmet Bubla Éva A Lélegzésre Kijelölt Hely című alkotása. Barta Zsolt Péter Üvegház sorozatának sokkoló alapélményét pedig egy 2015-ös, párizsi látvány ihlette: egy mennyezetre függesztett üvegkockában élő növények.

Dávid Zita olyan szimbólumokat keres a mindennapi életben, amelyek együttesen megmutatják annak apró abszurditásait, és rávilágítanak, mit fogadunk el megszokott környezetnek. Mátyási Péter megkérdőjelezi a természet és a művészet elválasztottságát. Láthatók lesznek Békési Ervin szürreális és hibrid természetképei, Dér Adrienn a szögletes keretezés hagyományát háttérbe szorítva pedig olyan munkák létrehozására törekedett, amelyekben a műalkotások alapanyagai egymással összefonódva léteznek - olvasható a tájékoztatóban.

A pénteki megnyitón a MANK megalapításának tizedik évfordulóját is megünneplik. Mint írják, a szervezet elmúlt évtizedben megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében.

KultúraSzentendrenövénytermesztéskiállításkörnyezetvédelem