2024.09.16, Hétfő
Koncert a békéért: ingyenes hangverseny lesz a Hősök terén
Fotó: budapest.hu

Koncert a békéért: ingyenes hangverseny lesz a Hősök terén

Forrás: budapest.hu

2024.08.13. 11:20

Ingyenes koncertet ad a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén augusztus végén. A hangversennyel a háborúk okozta emberi szenvedésre akarják felhívni a figyelmet.

Koncert a békéért elnevezéssel, ukrán, orosz, izraeli és palesztin vendégművészekkel kiegészülve ad ingyenes hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar a Hősök terén augusztus 31-én este 7 órától. 
Legutóbb tavaly szeptemberben adott ingyenes koncertet ugyanott a fesztiválzenekar, akkor Budapest 150. születésnapja alkalmából adták elő az erre az alkalomra komponált nyitányt.

Kiállás a béke, a barátság és a szeretet értékei mellett

A zenekar közleményében most azt írták, az augusztus végi koncert a világunkra nehezedő fegyveres konfliktusok, háborúk okozta emberi szenvedésre szeretné felhívni a figyelmet, és kiállni a béke, a tisztelet, a barátság és a szeretet értékei mellett.
A koncert elején a kortárs amerikai zeneszerző, Augusta Read Thomas rövid szerzeménye, a Plea for Peace (Könyörgés a békéért) hangzik el a BFZ muzsikusaiból álló kamaraegyüttes és Mirella Hagen német szopránénekes előadásában. Bach d-moll hegedű-kettősversenyében a szólószólamokat egy ukrán és egy orosz hegedűművész, a krími Szimferopolban született Diana Tishchenko és a moszkvai születésű Alexander Sitkovetsky játssza.

Palesztin és izraeli művészt is hallhatnak

Idan Raichel izraeli dalszerző a koncerten három szerzeményét énekli el, az oud nevű arab népi hangszeren Taiseer Elias palesztin művész működik közre. Az estet, Fischer Iván vezényletével a BFZ nagyzenekara Mahler harmadik szimfóniájának fináléjával, a Was mir die Liebe erzählt (Amit a szeretet mesél nekem) tétellel zárja. Az esemény a Facebookon is követhető lesz.

KultúraBudapestHősök tereBudapesti Fesztiválzenekar