2024.05.21, Kedd

Múzeumok éjszakája - Egyedi értékek és rejtett kincsek Pest megyében

2016.06.27. 10:39

Budakeszin a könyvkötészet művészetével, Cegléden a város legendáival, Gödöllőn helyi méhészeti érdekességekkel, Tápiószelén az 1980-as évek emlékeivel, Vácon pedig a megújult Memento Mori kiállítással ismerkedhetett a közönség a Múzeumok éjszakáján.

Budakeszin a könyvkötészet művészetével és a 20. század eleji hagyományos hajviselettel, Cegléden a város legendáival, Gödöllőn helyi méhészeti érdekességekkel, Tápiószelén az 1980-as évek emlékeivel, Vácon pedig a megújult Memento Mori kiállítással ismerkedhetett a közönség szombaton, a Múzeumok éjszakáján.

Budakeszin egy 19. századi budakeszi könyvkötő művész egyedi stílusát mutatták be a helytörténeti gyűjteményben, ahol a speciális technikához kapcsolódó kézműves foglalkozás is várta az érdeklődőket, de az 1900-as évek elejének hagyományos budakeszi hajviseletével is megismerkedhettek a betérők a Zandl, zopf és másli című program keretében.

Cegléden a város igaz történeteiről és legendáiról beszélgettek az ott élőkkel a Kossuth Múzeumban, ahol a ceglédi Kossuth-kultusszal kapcsolatban is próbára tehették tudásukat a vállalkozó kedvűek, a város sportmúzeumában pedig az olimpiára utazó ceglédi olimpikonokat búcsúztatták.

Gödöllőn is számos helyszín kapcsolódott be a Múzeumok éjszakája programjába, a királyi kastélyban a többi között ingyenes parkséta és koncert várta a látogatókat, míg a Szent István Egyetem gépmúzeuma sétatraktorozást, helyi méhészeti érdekességeket vagy éppen "nagyanyáink ízeit" kínálta, az egyetem könyvtárában könyvtári és levéltári sétákra invitáltak, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) régészeti látványraktárában pedig a gödöllői dombvidék történetéről, archeológiai kutatásairól lehetett hallani.

Szentendrén tíz helyszínen több tucat programmal várták a látogatókat. A Szentendrei Képtárban, a Ferenczy Múzeumban és a Művészet Malomban is formabontó tárlatvezetéseket kínáltak, fellépett Für Anikó, Hámori Gabriella, Gergye Krisztián és a szentendrei Dobkör, Feldméri Péter, a Tudósok és a Tundravoice. Volt múzeumi játék, filmvetítés, több könyvbemutató és mesesarok is. A Fő téren az érdeklődők közösségi történetírásba kapcsolódhattak be, mondataikat papírtekercs várta. 

A tápiószelei Blaskovich Múzeumban a Tápiószele Retro - Emlékeink az 1980-as évekből című tárlathoz kapcsolódva olyan tárgyi emlékeket és fotókat is láthatott a közönség településük múltjából, amelyek helyhiány miatt kimaradtak a kiállításból. 

Vácon szombat délután 6 órától éjfélig Múltunk felfedezői címmel várták különleges programok a látogatókat a Március 15. téri kiállítóhelyen, és ezen az éjszakán tekinthették meg először az érdeklődők a megújult Memento Mori kiállítást.

forrás: vac.hu / godollo.hu / mti

Galéria