2024.04.20, Szombat

A törökbálinti kismedencében zárul a riói aranyra hajtó Cseh László felkészülése

BP2017 Média, pestpilis.hu

2016.07.28. 11:42

A kétszeres világbajnok úszóklasszis edzései este tízkor kezdődnek az olimpián kezelendő jelentős időeltolódás miatt.

Hirdetés

Nem csupán a „Földön kívülire” kell figyelni

Pályafutása során először két számban is világranglista éllovasként érkezik a jövő pénteken kezdődő riói olimpiára Cseh László – derült ki a BP2017 Média sajtóanyagából.

Az olimpiákon eddig három ezüstig és két bronzig jutó, halászteleki származású úszó a mostani játékokon 200 pillangón és 100 pillangón indul az egyéni számokban. Előbbi szám világranglistáján messze a legjobb 1:52.91 percével, ami jobb idő annál, amivel tavaly Kazanyban világbajnokságot tudott nyerni. Két japán következik mögötte, negyedikként a dél-afrikai Chad le Clos, ötödikként a hazai kihívó Kenderesi Tamás, és csak hatodikként a „Földön kívülinek” becézett Michael Phelps, aki 18 olimpiai aranyéremmel minden idők legeredményesebb olimpikonja. „Várhatóan le Clos legyőzése ütközhet a legnagyobb akadályba, de a japánok is megtáltosodhatnak” – adott rövid helyzetjelentést Plagányi Zsolt, Cseh edzője.

Szerinte ennél is szorosabb lesz a 100 pillangó, ahol jelenleg is parányi a különbség Cseh és Phelps között. „És akkor ott vannak még azok, akik jó napot kifogva boríthatják a papírformát” – fogalmazott Plagányi.

 

Napi két alvással a hajnali 3-as rajt felé

A Brazília és Magyarország közötti jelentős időeltolódás miatt a 30 éves 14-szeres Európa-bajnoknak különleges edzésrenddel kell készülnie. A döntők magyar idő szerint hajnali 3 órakor kezdődnek majd Rióban, emiatt az első edzés déli egy, a második pedig este 10 órakor kezdődik. Ezt viszont csak úgy lehet kipihenni, hogy mindkét gyakorlatozás után alvás következik.

Az eddigi munkák során jó hírnek számított, hogy az olykor a versenysúlyát nehezen hozó Cseh László május óta négy kilót leadott, így most olyan szálkás, mint húszéves korában. „Az itthoni felkészülést a bevált utat követve most is Törökbálinton és kismedencében fejezzük be. Laci egyre gyorsabb, ahogy az én szívverésem is, pedig mindketten jól tudjuk, hogy mindent, amit csak kellett, elvégeztünk és méghozzá első rangú minőségben” – mondta befejezésül Plagányi Zsolt, aki néhány nap múlva beírja a noteszába, hogy a negyedik olimpiai versenyén milyen időre lehet képes tanítványa.

 

A kazanyi vb-aranyra alapozva vette célba az olimpiai aranyat

A BP2017 Médiacsapat munkatársának nyilatkozó Cseh László, a 37 tagú olimpiai úszócsapat rangidőse a negyedik olimpiájára készül. „Újoncként egészen más érzések töltöttek el az athéni nyári játékok előtt, mint most, amikor már csak napok választanak el a negyedik olimpiámtól" - hangsúlyozta a tavaly óta az Egri Úszó Klubot erősítő Cseh László. "Tizennyolc évesen sokat izgultam, de a lámpaláz nem költözött belém és nem is zsibbasztott el. Sokkal nagyobb volt a tét Pekingben, amikor titkon már azt reméltem, hogy egy számban talán sikerül elkapnom Phelps-t. Aztán kiderült, hogy három Európa-csúcs megdöntése is kevés ehhez. London visszalépést jelentett, most viszont csak megerősíteni tudom azt, amit már a tavalyi kazanyi világbajnokság után kimondtam: képesnek tartom magamat az első olimpiai győzelmem megszerzésére.”

 

Elképesztő eredménylista

Cseh László 2003 óta vesz részt nagy világversenyeken, azóta folyamatosan szállítja az érmeket Magyarországnak, minden jelentős viadalon dobogóig jutva. Az eddigi Európa-bajnokságok történetének toronymagasan a legeredményesebb sportolója rövid- és hosszúpályán összesen 33 aranyérmet begyűjtve. Eddigi világversenyein (Eb, vb és olimpia – 25 m, 50 m) összesen 69 érmet nyert meg.

 

(fotó: Szaka József)

OrszágossportCseh László