2024.04.25, Csütörtök

A pesti belvárosban hétszer annyi bűncselekmény történik, mint országosan

2016.11.03. 16:07

A fővárosban évente 60 százalékkal több a bűncselekmény az országos átlagnál. A 23-ból 10 kerület mondható biztonságosnak, a betöréseknél a legjobb esteben is csak minden tizedik elkövetőt kapják el.

Hirdetés

Tízezer lakosra tavaly országosan 300 regisztrált bűncselekmény jutott, Budapesten viszont ez az érték eléri az 500-at – derült ki a HVG elemzéséből, ami a 2015-ben zárult nyomozások adataira épül.


Nem a nyolcker az éllovas

Ahogy eddig, úgy most is a belvárost magába foglaló V. kerület vezet a bűnügyi statisztikában, és a VIII. kerületet még Terézváros (VI. kerület) is megelőzi. Az V. kerületben 10 ezer lakosra 1961 bűncselekmény jut, a Terézvárosban 1931, míg a VIII. kerületben 1049. Meglepő adatként a budai várnegyedet is magába foglaló I. kerület az ötödik helyen áll 601 esettel, vagyis az országos átlag kétszeresével.

A belvárosban egyrészt a turisták vonzzák a tolvajokat, másrészt a bulinegyed szórakozóhelyei környékén a kifosztás, zseblopás vagy a garázdaság dívik.


Tavaly sokat romlott a belváros helyzete

A 2015-ben az V. kerületben a testi sértések száma ötven százalékkal, a garázdaságoké 61 százalékkal nőtt. Emellett az V. kerületben van a legtöbb pénzintézet székhelye, és az ottani gazdasági bűncselekményeket mind ide regisztrálják, ami ugyancsak megdobja a statisztikát.

Bár a hírhedt nyolcadik kerület csak harmadik a veszélyes kerületek listáján, itt lakik a legtöbb regisztrált bűnelkövető (összesen 174 fő), és itt történt 2015-ben a legtöbb emberölés: összesen öt gyilkosságnak zárták tavaly a nyomozását. A statisztika ugyanis az adott évben befejezett nyomozásokra épül.


A 23-ból mindössze 10 kerület biztonságos

Az elemzés szerint akkor számít jó közbiztonságúnak egy kerület, ha a regisztrált bűncselekmények száma évente nem haladja meg a 300-350-et 10 ezer főre vetítve. Ez alapján tavaly tíz fővárosi kerület tekinthető biztonságosnak: a III., a IV., a XII., a XV., a XVI., a XVII., a XIX., a XX., a XXI. és a XXII.

A HVG a nyomozások felderítésével kapcsolatban azt írta, hogy a személyek elleni erőszakos bűncselekményeket általában nagy arányban felderítik, de a tulajdon ellenieknél szegényesek az eredmények. A betöréseknél mindössze három kerületben éri el a nyomozáseredményesség a tíz százalékot, a legalacsonyabb pedig három százalékos. És ez jónak számít, 2014-ben ugyanis a betöréseknek mindössze egy százalékánál lett meg a tettes.

Országosbűnügy