2024.04.24, Szerda

A Pilisben forgatott a Travel Channel

24.hu

2017.02.09. 09:48

74 országban lesz látható az Expedíció az ismeretlenbe című népszerű sorozat hazánkban felvett epizódja.

Hirdetés

Az Attila, a hun című részt tavaly júniusban vették fel Szörényi Levente segítségével, aki zenei karrierje mellett 2000-ben hozta létre régészeti alapítványát. Az epizód premierje hazánkban most szombaton, február 11-én lesz, míg az Egyesült Államokban már novemberben látható volt.

Hogy Attila sírját megtalálja, az utazási csatorna régész végzettségű műsorvezetője, Josh Gates lemerül a Duna mélyére, helikopterrel köröz a Pilis fölött, majd Árpád fejedelem hajdani városa, Sicambria helyét próbálja fellelni. Gates útja ezután a Pilis egy másik részére, a Holdvilág-árokba vezet. Itt kutat több mint 15 éve Szörényi Levente és csapata, egy római kőbánya feltárásán dolgoznak. Az Expedíció az ismeretlenbe csak egy kis részét tudja bemutatni Szörényiék ásatásának.

A Holdvilág-árokban minden adott egy látványos ásatáshoz: vízesés, ember faragta vájatok, és rengeteg lelet, köztük római kori cserepek, állatáldozati nyomok, óriási kövek és hátrahagyott szerszámok. „A kibányászott hegyoldalt láthatóan visszatöltötték, majd hirtelen elhagyták. Mindezek azt sejtetik, hogy valamit elrejtettek a sziklák alatt, méghozzá nagyon gondosan” – állítja Szörényi, aki úgy véli, 1-2 éven belül kiderülhet, vannak-e sírboltok az árokban, és ha igen, kit vagy kiket temettek ide. Nem állítja, hogy Attilát vagy Árpádot, de abban biztos, hogy nagy felfedezés előtt állnak.

Bár Attilát nyugaton leginkább kegyetlen hódítóként ismerik, a magyaroknak más a hun fejedelemről alkotott véleménye, részben az irodalmi hagyományok miatt. A láthatatlan ember című regényben Gárdonyi Géza mutatta be emberközeli módon az uralkodó személyiségét és halálát. Az ismert legenda szerint hármas koporsóban temették el, amely hatalmas víztömeg alatt fekszik. Ezt azóta számos kutató vonta kétségbe, így lehet, hogy Attila sírját nem is a víz alatt kell keresni.

OrszágosHoldvilág-ároktv műsorPilis