2024.04.19, Péntek

Erre fel kell készülnünk: több napos BKV-sztrájk, buszmentessé váló Margitsziget

mti

2017.03.31. 12:48

Egy háromnapos és egy ötnapos időszakra állítják le a főváros tömegközlekedést, viszont a szolgáltatás kétharmadát ebben az időszakban is biztosítani kell.

Hirdetés

A főváros közlekedést alapvetően befolyásoló híreket tett közzé az MTI pénteken.

Az egyik szerint a BKV munkavállalói április 18-án 0 órától 20-a 24 óráig háromnapos, április 24-én 0 órától 28-a 24 óráig ötnapos sztrájkot hirdettek, miután nem tudtak megegyezni céggel a bérrendezésről. Az érdekképviseletek hároméves bérrendezést akartak elérni, amelyben 30 százalékos bérfejlesztési kértek, ennek évenkénti mértékéről külön tárgyalásokon egyeztetnének. Ezen felül 2017-re további 5 százalékos béremelési igényt támasztottak, amelyet az alacsonyabb keresetűek bérfelzárkóztatására kértek.

A sztrájk minden közlekedési eszközre ki fog terjedni a 2010-es sztrájkhoz hasonlóan. Törvényi rendelkezések szerint a sztrájk első napján 66 százalék szolgáltatást kell biztosítani óránként és vonalanként, a második naptól viszont csak a csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét, csúcsidőn kívül akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.


Margitsziget: kizárólag gyalog!

A másik közlekedési hír a Margitszigetet érint, jövő szerdától várhatóan május 31-ig nem jár a 26-os busz a margitszigeti fejlesztések miatt. A fejlesztések befejezéséig nem lehet az Árpád hídról a Margitszigetre behajtani, így a járat közlekedését nem lehet biztosítani.

A Margitsziget ebben az időszakban a Margit híd felől a 4-es és 6-os villamos, az Árpád híd felől pedig a 34-es és a 106-os autóbusz megállójától gyalogosan érhető el.

OrszágosBKKsztrájkMargitsziget