2024.04.25, Csütörtök

Közelebb hozzák a halakat a legnagyobb hazai horgászszervezetek

MTI

2017.03.06. 18:13

Először rendezik meg a halak napját március 20-án az állatcsoport további népszerűsítése céljából, mert ma sem mindig kapja meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelne.

Hirdetés

A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHoSZ), a Földművelésügyi Minisztérium horgászati és halgazdálkodási főosztálya, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet és az Akvaristák Magyarországi Egyesülete közösen határozott a halak napja elindításáról.

Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke jelezte: választásuk azért esett március 20-ra, mert ez a csillagászati tél utolsó napja. Jelentős halaink közül az elsőként szaporodó csuka ívása ekkor ér a csúcsra, ezt követően pedig hamarosan a többi faj ivadékai is megjelennek. Egy olyan időszak veszi tehát kezdetét, amelynek sikeressége meghatározó vizeink halállománya szempontjából.

A halak napja idei központi eseménye az a MOHoSZ székházban tartandó konferencia, amelyen a halak jelentőségéről és a népszerűsítésüket célzó akciókról lesz szó. Az alkalomhoz kötődő programok közül Harka Ákos példaként említette, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park élőben fogja bemutatni a Börzsöny patakjaiban élő halakat Királyréten, míg a Magyar Haltani Társaság kétnapos tudományos konferenciát szervez Debrecenben.

Terveik szerint a halak napja környékén valamennyi érintett szervezet a saját profiljának megfelelő módon hívhatja fel a figyelmet a halak megbecsülésére, valamint az élőhelyükkel kapcsolatos általános és aktuális témákra, feladatokra. A civil szféra képviselőin túl szeretnének partnereket találni a magyar halgazdálkodás, a kutatás-fejlesztés, haltermelés és akvakultúra, a horgászsport, horgászturizmus és akvarisztika szereplői, továbbá az egészséges halfogyasztást is népszerűsítő, minőségi halas gasztronómia vagy éppen a táplálékkiegészítők gyártói között.

OrszágoshalhalhorgászatKirályrétDuna-Ipoly Nemzeti Park