2024.03.29, Péntek

Több milliárd forintos keret nyílt önkormányzati fejlesztésekre

MTI

2017.03.08. 13:03

Intézményeket, utakat és sportlétesítményeket újíthatnak fel az önkormányzatok, valamint kifizetetlen számláikat is kiegyenlíthetik a Belügyminisztérium most elérhetővé tett két forrásából.

Hirdetés

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a BM által kezelt költségvetési fejezetből megnyitották az önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásához szükséges forrásokat.

Épületek, létesítmények felújítására, karbantartására lehet pályázni, három területen:

  • az önkormányzati intézmények (bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők, közösségi kormányzati hivatalok, ettől az évtől a fogorvosi rendelők is),
  • a belterületi utak,
  • az iskolai, óvodai tömegsport-létesítmények.

Az elnyerhető legnagyobb összeg az első területen 30 millió, a másodikon 50 millió, a harmadikon pedig 20 millió forint. Az államtitkár kiemelte, hogy a pályázatok az önkormányzatok által jól ismert webes felületen adhatók be, és ezekhez (szemben a hasonló célú uniós pályázattal) nem szükséges kapacitást is bővíteni. Tavaly az önkormányzatok döntő többsége pályázott, főként intézmény- és útfelújításra, s összesen 7 milliárd forintot kaptak.

A települési önkormányzatok május 2-ig tölthetik fel a pályázatukat, ezeket július 17-ig bírálják el, az elszámolás határideje pedig 2018. december 31. lesz.

 

A kifizetetlen számlák kiegyenlítésére rendkívüli támogatás igényelhető

Kiírták a települési önkormányzatok számára a rendkívüli működési támogatási pályázatot is, amelyre egy évben kétszer jelentkezhetnek. Ez a támogatás kizárólag az önkormányzat működéséhez kapcsolódó kifizetetlen számlák kiegyenlítésére használható fel, három hónapon belül. Idén legkésőbb szeptember 30-ig lehet pályázni, ha pedig egy önkormányzat ezután szembesül váratlan kiadással, arra egyedi támogatást kérhet külön eljárásban. Tavaly erre a célra 8 milliárd 210 millió forintot kaptak az önkormányzatok.

Az államtitkár hozzátette: a rendkívüli működési támogatás különleges formája a rendkívüli szociális működési támogatás, amelyre egy évben egyszer, július 15-ig pályázhatnak a települési önkormányzatok. Tavaly 145 önkormányzat kapott ilyet 866 millió forint értékben, ebből látszik, hogy nem jellemző a probléma. A két rendkívüli támogatás idei keretösszege együttesen 11 milliárd forint.

A megyei önkormányzatok váratlan kiadásaik fedezésére nyújthatnak be támogatási igényt a rendkívüli támogatási pályázaton keresztül, amelynek kerete 300 millió forint - fűzte hozzá az államtitkár.

Országostelepülésfejlesztésönkormányzat