2024.03.19, Kedd

Dunakeszire, Budafokra és Gödöllőre is eljut a Muzsikás különleges műsora

mti

2017.04.03. 14:12

Egy amerikai kritika szerint a zenekar zenéjéből kiviláglik, milyen dolog magyarnak lenni.

Hirdetés

Különleges műsorral indul országos turnéra pénteken a Muzsikás, melyben három Pest megyei helyszín is szerepel. Az Allegro Barbaro című programban Bartók Béla és Kodály Zoltán művei hangzanak el, a zongora mellett megszólalnak a népi hangszerek, a produkciót énekesek és táncosok egészítik ki.

A zenekar vezetőjének elmondása szerint a műsorban olyan darabokat adnak elő, melyek tükrözik, milyen élményeken keresztül változtatta meg a népzene Bartók életét. "Egy amerikai kritika szerint a zenénkből kiviláglik, milyen dolog is magyarnak lenni" – árulta el Hamar Dániel.

A csapat bőgőse a koncert elemeiről is beszélt: játszanak mások mellett a Gyermekeknek című darabból, a Szabadban ciklusból, bemutatják az Allegro Barbaro és a Román népi táncok című művet. Kodálytól a Marosszéki táncok hangzik el. „Egységes koncerteket szeretnénk, amelyeken a darabok a lehető legtermészetesebb módon folynak egymásba” – fogalmazott Hamar Dániel. „Ezzel a műsorral sokat utaztunk már a világban, de a mostani változat kicsit új, az egész jobban összekapcsolódik a korábbinál."

A turnén a Muzsikás partnere a friss Liszt-díjas Füleki Balázs lesz, de fellép Petrás Mária énekes, valamint Farkas Zoltán és Tóth Ildikó táncos is. A június 30-ig tartó országjáró körút állomásai között lesz Debrecen, Szolnok, Szeged, Eger, Szombathely, Miskolc, Veszprém, Békéscsaba, Keszthely, Pécs, Dunakeszi, Sopron, Zalaegerszeg, Budafok és Gödöllő. A több mint négy évtizede működő Muzsikás együttesben Hamar Dániel mellett Sipos Mihály és Porteleki László hegedűs, illetve Éri Péter brácsás szerepel.

Országosnépzene