2023.12.01, Péntek

Új országba indul rendszeres repülőjárat Budapestről: vár minket Kazahsztán

MTI

2017.04.03. 14:18

A fővárosba, Asztanába indít járatokat júniustól a magyar hátterű WizzAir, amely idén 22 százalékos forgalombővüléssel számol a magyar piacon.

Hirdetés

Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója hétfőn Budapesten jelentette be, hogy a Budapest-Asztana vonalon közlekedő gépek az első időszakban hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap járnak majd, de igény esetén a légitársaság tudja növelni a járatok számát. Az első járat június 8-án indul. Mivel unión kívüli járatról van szó, bilaterális légügyi megállapodás szabályozza a járatindítást. Ezt a megállapodást korábban megkötötték, de szinte teljesen újra kellett fogalmazni és ezt az uniónak is el kellett fogadnia.

Váradi József azt is kiemelte, hogy 2017-ben tíz új útvonalat tesznek elérhetővé Budapestről. Az éves kapacitás 4,8 millió utas lesz, a társaság 22 százalékos forgalombővüléssel számol a magyar piacon. 2016-ban 2015-höz képest 23 százalékkal, 3,7 millió utasra nőtt a forgalom Magyarországon, ezzel beérték a Malévet, amelynek a legjobb évében 3,2 millió utasa volt.

Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója az Intercontinental Budapest szállóban tartott sajtótájékoztatón április 3-án (fotó: MTI)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a bejelentésen elmondta, Magyarország 1991-ben vette fel a diplomáciai kapcsolatot Kazahsztánnal, amikor az elsők között ismerte el az ország függetlenségét. Az akkor létrejött kapcsolat azóta folyamatosan erősödik. A miniszter elmondása szerint az oktatásban, az iparban, a turizmusban, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban is vannak olyan területek, amelyek fejlődhetnek a közvetlen légikapcsolat segítségével. A járat piaci alapon működik majd.

Nurbah Rusztemov, a Kazah Köztársaság nagykövete elmondta, az elmúlt években folyamatos tárgyalásokat folytattak, majd tavaly novemberben írták alá a szándéknyilatkozatot a járat indításáról. A nagykövet szintén kiemelte, hogy a turisztikai, gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok tovább erősödhetnek a lépéssel.

Liszt Ferenc repülőtérOrszágosközlekedéskülföldturizmuskereskedelemgazdasági növekedés