2024.03.28, Csütörtök

Film készült az ukrán háború magyar áldozatairól

csepel.info, port.hu

2017.06.16. 12:35

A csepeli újságíró által készített dokumentumfilmet szombaton mutatja be a köztévé. Az ukrán hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak.

Hirdetés

A Csepelen újságíróként dolgozó Csarnai Attila különleges dokumentumfilmjét a Magyar Televízió M5 csatornája június 17-én, szombaton 22.15-kor mutatja be – adta hírül a csepel.info.

A dokumentumfilm három magyar nemzetiségű áldozat családján keresztül mutatja mutatja be, hogy a Kelet-Ukrajnában dúló háború miként érinti a Kárpátalján élő mintegy 150 ezres magyar kisebbséget, másrészt arra keresi a választ: hogyan lehet ukrajnai hazafi egy kárpátaljai magyar? A középpontban az emberi sorstragédiák állnak, ezzel összefüggésben pedig az, hogy milyen okok vezettek ide és mi nyújthat mégis vigaszt.

Kelet-Ukrajnában 2014 tavaszán kezdődtek a fegyveres összecsapások az Oroszország-párti szakadárok és az ukrán kormánycsapatok között, amelyek több ezer halálos áldozattal jártak és sok százezren menekültek el az otthonaikból. A hadseregbe kárpátaljai, magyar nemzetiségű férfiak százait sorozták be, akik közül csaknem egy tucatnyian meghaltak. A forgatóstáb a fronton járta végig a helyszíneket, ahol a legsúlyosabb csaták voltak és ahol a magyar áldozatok elestek.

Országosmagyarság