2024.03.28, Csütörtök

Egyre többet költünk belföldi utazásra, legnépszerűbb a Balaton és Budapest

MTI

2017.07.06. 23:32

Egy fogyasztói felmérés szerint sokan spórolnak azért, hogy üdülni mehessenek, de az emberek nagy része hitelt már nem venne fel erre a célra.

Hirdetés

Egyre többet költenek a magyarok turisztikai célú, többnapos belföldi utazásokra. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 4 évvel ezelőtt 264 milliárd forintot fordítottak az utazásokra, tavaly már 45 milliárd forinttal többet - derült ki az Intrum Justitia európai fogyasztói fizetési jelentéséből.

A kutatás szerint a magyarok 40 százaléka havi szinten spórol, közülük minden negyedik azzal a céllal, hogy az utazási terveit megvalósíthassa, és leginkább a 24 év alatti fiatalokra jellemző, hogy üdülésre tesznek félre. A megkérdezettek 80 százaléka biztosan nem venne fel hitelt, vagy kérne kölcsön pénzt rokonától vagy barátjától azért, hogy utazását finanszírozni tudja.

A legkedveltebb belföldi úti célok közül még mindig a Balaton a legnépszerűbb: tavaly mintegy 3 millió magyar választotta pihenése helyszínéül, míg a népszerűségi sorrendben második helyen álló Budapestet és térségét 2,5 millióan. A pihenési, üdülési vagy rekreációs céllal választott utazásoknál az ötnél több napot tartalmazó csomagajánlatok a legvonzóbbak.

Az utazásra az előtakarékosság népszerűbb, mint például spórolni további tanulmányokra vagy félretenni gyerekek, unokák anyagi támogatásához, ugyanakkor a legtöbben továbbra is - a válaszadók 70 százaléka - a váratlan kiadásokra tartalékolnak - hangsúlyozzák a kutatásban.

Országosutazásfelmérésnyaralás