2024.06.19, Szerda

Itt a július: sokba kerül a parlagfű!

penzcentrum.hu

2017.07.13. 18:05

Tavaly összesen 136 milliót fizettek, akik nem figyeltek oda, a belterületen lakókat súlyosabb szigor fenyegeti.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint tavaly belterületen közel 20 millió, külterületen pedig több mint 116 millió forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok parlagfű miatt. A razzia az idei évben is elindult, érdemes mihamarabb gondoskodni a mentesítésről, mivel tavaly is akadtak milliós büntetések.


Mekkora lehet a bírság?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az idei évben is júliustól szabhat ki bírságot a parlagfűvel fertőzött területek miatt. Aki esetleg nem tudná, a hatályos rendelet szerint "minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani."

Amennyiben az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkor a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indít. A mulasztó földhasználóval szemben minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni. A növényvédelmi bírság mértéke a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

Nem árt tudni azonban, hogy belterületen, az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki, mint a külterületi ingatlanokon. Ez persze nem véletlen, a lakóövezetben virágzó parlagfű ugyanis nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent az emberek számára. Amennyiben az érintett nem fizeti meg a bírságot, az adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, amely végrehajtásáról az adóhatóság gondoskodik. Sőt, a kötelezően kiszabott bírságon túl a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket is a vétkes félnek kell megfizetnie.


Ez történt tavaly

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint tavaly a Parlagfű Bejelentő Rendszerbe 2016-ban 941 bejelentés érkezett.

Belterületen a jegyzők és a megyei kormányhivatalok összesen 221 491 négyzetméter parlagfűvel fertőzött területet derítettek fel. A legnagyobb kiszabott bírság a tavalyi év során 3 millió forint volt.

Külterületen 116 488 761 forint összegben került sor növényvédelmi bírság kiszabására. a legnagyobb kiszabott bírság a tavalyi év során 2 millió forint volt.

Országosparlagfű