2024.02.28, Szerda

Asztmásokat gyógyít egy magyar fejlesztésű mobilapp

MTI

2017.09.15. 16:40

A nemzetközi versenyeken is sikeres Pulmomentet ELTÉ-s hallgatók fejlesztették ki, legközelebb egy koppenhágai startup bajnokságon egyedüli magyarként indulnak vele.

Hirdetés

Asztmásokon segít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Informatikai Kara diákjainak Pulmoment nevű telefonos alkalmazása, mely egyedüli magyarként száll versenybe a University Startup World Cupon - közölte az MTI-vel az egyetem. Az innovatív fejlesztés Eke Dániel, Bernáth Levente és Szücs András munkája, s ez az első olyan magyar applikáció, ami közvetlenül kapcsolja össze az asztmás betegeket a saját orvosukkal.

A 25 ezer dollár (6,5 millió forint) összdíjazású versenyen a selejtezők után a döntőbe jutott csapatok három körből álló előadássorozatban győzhetik meg a zsűri tagjait és a befektetőket ötletük megvalósíthatóságáról és piacképességéről. A versenyt 2017. szeptember 18. és 22. között rendezik Koppenhágában.

 

Felgyorsulnak a vizitek, folyamatos az állapotfelmérés

A program a rendszeres, kötelező viziteket gyorsítja fel úgy, hogy a rutinkérdéseket már a vizit előtti időszakban felteszi, a páciensek néhány gombnyomással megválaszolhatják - ismertette a részleteket a közlemény. Ezzel a több órás rendelői várakozást a töredékére csökken, és az orvosok is folyamatos képet kapnak a betegek állapotának változásáról.

A fejlesztés, amely az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázatán 2016-ban első helyezést ért el, számos más hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A hallgatók ebben az évben kezdték el a tervezést Symbimed néven, majd a könnyebben érthető és a fejlesztéshez jobban kötődő Pulmomentre keresztelték az alkalmazást.

Országosdigitális fejlesztésegészségügyegyetemstartupinnovációmobilapp