2024.06.15, Szombat

Letölthető az egyedülálló magyar fejlesztés, mely több ezer életet menthet

MTI

2017.10.10. 13:25

Orvosi kezdeményezésre, hazai fejlesztők munkájából született meg a Szív City nevű mobilapp, segítségével jóval hamarabb megkezdődhet az életmentő mellkaskompresszió.

Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden. Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az infartkusos eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználók szintén riasztást kapnak, így már a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót. Az orvosok kezdeményezésére létrejött alkalmazás egyéves fejlesztőmunka eredménye – közölte Darmai Gábor, a szoftvert fejlesztő Alerant Informatikai Zrt. tulajdonosa.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta, hogy az applikáció október 17-étől, egy nappal az újraélesztés világnapja után kezd működni, de már most letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt. Aki addig letölti a Szív Cityt, az alkalmazás segítségével könnyen megtalálja a legközelebbi mentőállomást is. A fejlesztés, amellyel sok ezer emberélet menthető meg, jelenleg egyedülálló a világon – tette hozzá.

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője a részleteket ismertetve elmondta: amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az „indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

 

A hirtelen keringésleállások harmada az utcán történik

Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás, felnőtteknél hirtelen szívhalál történik; ezek közül mintegy 7 ezer közterületen. Kiss Domonkos, a Magyar Resuscitatios Társaság elnöke szerint a hirtelen szívmegállás túlélésének egyik záloga lehet, hogy minél több laikus megtanulja az újraélesztést. A közelgő világnapon a mentőállomások nyitva állnak majd a nagyközönség előtt, és minden érdeklődőnek segítenek elsajátítani az újraélesztés gyakorlatát is.

Országosmentőszolgálatéletmentésinnovációmobilapp