2024.02.22, Csütörtök

Izgalmasnak ígérkezik a jövő évi gödöllői filmfesztivál

MTI

2017.11.29. 16:28

A szervezők már várják a jelentkezéseket 2018-ra, az idei díjazottak tavasz óta már közel 100 elismerést söpörtek be.

Hirdetés

November 15. óta már lehet nevezni a 2018. május 25. és 27. között megvalósuló gödöllői 4. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra, amely a régió egyik kiemelkedő természet- és környezetvédelmi rendezvénye - közölték a szervezők. A 2018-as verseny keretein belül két filmszemlét hirdetnek meg. A Nemzetközi Filmszemle kategóriái:

  • természetfilm,
  • természetvédelmi és környezetvédelemi dokumentumfilm,
  • ismeretterjesztő dokumentumfilm,
  • útifilm és expedíciós film,
  • animációs film.

A Kárpát-medencei Filmszemlén a Kárpát-medence természeti és kulturális értékeit bemutató alkotások szerepelnek három kategóriában. A fesztivál gáláján a 9 szekciódíj, valamint a Médiatanács által hagyományosan felajánlott és átadott fődíj mellett több különdíjat is átadnak.

 

2017-ben negyvenezren voltak kíváncsiak a fesztiválra

Az idén 58 országból csaknem 300 film és 40 ezer látogató érkezett Gödöllőre. A fesztivál ideje alatt 100 filmet vetítettek ingyenesen. A fesztivál szervezőinek célja, hogy a filmszemlék által minél több, a természet, természetvédelem, környezetvédelem és tudomány területén tevékenykedő tehetséges filmes alkotót bemutasson és inspiráljon.

A fesztiválon díjazott filmeket, az alkotókkal való egyeztetés után, a szervezők további nemzetközi szemlékre nevezik. A fesztivál 2017 májusában díjazott filmjei mára összesen 98 nemzetközi díjat nyertek, ebből 71 díjat nemzetközi alkotások, 27 díjat magyar alkotók filmjei.

 

Számos egyéb színes rendezvény kapcsolódik a fesztiválhoz

A jövő évben is Gödöllőről indul országos útjára a Trash Art Magyarország hulladékszobor-kiállítás és a Varázslatos Magyarország kültéri fotókiállítás. A fesztivál idején ingyenes vetítésekkel, közönségtalálkozókkal és sokszínű környezet- és természetvédelmi szemléletformáló programokkal, könnyűzenei koncertekkel várják az érdeklődőket Gödöllőn és az ország több nagyvárosában.

Kárpát-medencei amatőr fotósok és filmesek számára 2018-ban országos pályázatként hirdetik meg az Ember és Természet című fotópályázatot és a Köztünk élnek című filmpályázatot. Mindkét pályázatra több kategóriában is várják a nevezéseket.

Trash Art Magyarország - Az újrahasznosítás művészete a biodiverzitásért címmel hirdetik meg a hulladékszobor-versenyt, amelynek célja, széles körben felhívni az emberek figyelmét a hulladékkezelésre, az újrahasznosításra, amely korunk egyik legfontosabb megoldandó problémája.

A fesztivállal egy időben 2018-ban ismét megrendezik az Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapokat, amelyen kiemelten a magyar és a versenyen kívüli neves nemzetközi alkotásokat vetítik az ország több nagyvárosában. Az idén mintegy 60 ezer látogatója volt a filmnapok programjainak.

GödöllőOrszágosGödöllői Természetfilm Fesztivál