2024.06.24, Hétfő

Szerdától a mozikban a Viszkis

mti

2017.11.22. 13:36

A Kontrollt is megalkotó filmrendező a nézőre bízza, hogyan ítéli meg Ambrust és a körülötte kialakult médiahisztit.

Szerdától látható a mozikban az 1990-es évek leghíresebb magyarországi rablójáról készült akciófilm, Antal Nimród rendezésében. Az 1993 és 1999 között csaknem harminc fegyveres rablást elkövető Ambrus Attila 10 év börtön után 2012-ben szabadult, a filmrendezővel egy vásáron ismerkedett meg, ahol saját kerámiáit árulta. "Már akkor mondtam neki, hogy szeretnék filmet csinálni az élettörténetéből" - mesélte Antal Nimród az MTI-nek adott interjúban.

A Viszkis néven elhíresült bűnöző később részletesen beavatta a rendezőt az életébe.

Mesélt gyermekkoráról, a javítóintézetben és a román hadseregben sorkatonaként eltöltött időszakról, Magyarországra szökéséről, és arról, miként sodródott a bűnözés felé”

– mondta el a rendező, aki ezek alapján írta meg a forgatókönyvet.

"Elfogadta, hogy ez nem egy dokumentarista stílusú alkotás, hanem egy szórakoztató akciófilm lesz, ami sokat merít az életéből, de fikciós szálakkal is kiegészül" - mondta Antal Nimród.

A stáb számított Ambrus Attila véleményére, meglátásaira, javaslataira, aki a címszereplőt alakító Szalay Bencének is adott tanácsokat. Sőt, az egykori bűnöző egy rövid szerepet is kapott a filmben.

Antal Nimród szerint A Viszkis nem próbál ítélkezni sem Ambrus Attila, sem a rendszerváltás utáni Magyarország visszásságai felett. "Egy ember életútját mutatjuk be, aki történetesen bűnöző a maga jó és rossz oldalával, hibáival és azok következményeivel együtt. Épp ezért a filmben egyik oldal mellé sem tűztük ki a zászlót. A döntést a közönségre bízzuk, hogy a látottak alapján ítélje meg Ambrust, az őt övező médiahajcihőt vagy a korszakra jellemző hazai viszonyokat" - fűzte hozzá a rendező.

Országosfilmmozi