2023.03.24, Péntek

Első magyarként nyerte el az Arany Olajfa életműdíjat Enyedi Ildikó

MTI

2018.04.09. 14:58

A lecce-i filmfesztiválon műsorra tűzik a rendező szinte összes filmjét.

Hirdetés

Enyedi Ildikót az európai filmművészet főszereplőjeként ünnepli a hétfőn kezdődő lecce-i filmfesztivál (Festival del Cinema Europeo) - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn. A Tribute programban műsorra tűzik a magyar rendező filmjeit, köztük a Simon mágust, amelyért 2000-ben Enyedi elnyerte a dél-olaszországi filmfesztivál fődíját, az Arany Olajfát.

A számos magyar és nemzetközi díjjal elismert magyar rendező április 10-én személyesen mutatja be a lecce-i filmfesztivál közönségének Bűvös vadász című filmjét, veszi át az életműdíjat és egy pódiumbeszélgetésen is részt vesz, amelyet Massimo Causo filmkritikus vezet.

 

Korábban többek között Tarkovszkij és Kusturica munkáját ismerték el a díjjal

A Tribute programban lesz először látható Olaszországban Az én XX. századom című, Cannes-ban 1989-ben Arany Kamera-díjat nyert Enyedi-film teljeskörűen restaurált változata. A film restaurálása 2017-ben készült a Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében a Magyar Filmlaborban. Műsoron lesz a Balázs Béla Stúdióban 1985-ben készült Vakond című kísérleti film, a Tamás és Juli, továbbá a Berlinale Arany Medve-díjas és Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről is.

A lecce-i filmfesztivál életműdíjával a korábbi években többek között olyan alkotókat tüntetett ki, mint Andrzej Wajda, Andrej Tarkovszkij, Theo Angelopoulos, Costa-Gavras, Emir Kusturica, Aki Kaurismaki, Krzysztof Zanussi, Agnieszka Holland és legutóbb Stephen Frears. A magyar filmesek közül elsőként Enyedi Ildikó veheti át az Arany Olajfa Életműdíjat.

Országosfilmdíjak