2024.04.25, Csütörtök

Egyre kevesebbszer és egyre később válnak a magyarok

mti

2018.06.04. 06:38

A válás elfogadottsága is csökkent a magyar társadalomban, melyben tízből kilenc házasságra vágyik az élettársi kapcsolat helyett.

Hirdetés

2016-ban a válásokkal végződő házasságok átlagosan 14,7 éve tartottak, ami növekedést jelent a korábbi évekhez képest – derült ki egy demográfiai elemzésből. Makay Zsuzsanna, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének szakembere egy könyvbemutatón számolt be az eredményekről.

További fontos részlet, hogy a kimondott válások csaknem egyharmada húszéves vagy még hosszabb házasságnak vetett véget.

Szintén kedvező tendenciát mutat a válások száma. A rendszerváltás utáni években ez 22-25 ezer között volt, 2010 óta csökkenés figyelhető meg. Ennek eredményeként 2016-ban már nem érte el a húszezret ez a szám.

Az adatok Mihalec Gábornak most megjelent, Házasság 2.0 című kötete adta, amely a házasságok újraépítésében, a krízisben lévő párok problémáinak kezelésében szeretne segítséget nyújtani.

Az eseményen Makay Zsuzsanna közölte azt is, hogy a 2016-os kutatások szerint a közvélemény elfogadja az élettársi kapcsolatot, azonban tízből kilencen továbbra is a házasságot tartják követendőnek. A demográfus kitért arra is: a válás elfogadottsága is csökkent.

Mihalec Gábor pár- és családterapeuta, az említett könyv szerzője azt hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a középgenerációnál a meglévő kapcsolat megmentésének igénye megjelent a párterápiás gyakorlatban is. Míg néhány évvel ezelőtt főként a megcsalásól volt szó a terápiákon, ma elsősorban a már 15-20 éve házasságban élő negyvenes párok szeretnék a kapcsolat kiüresedése miatt megtalálni azt, amitől újra örömtelivé válhatna a házasságuk.

Országoscsaláddemográfiatársadalom