Az ágazati szövetség önkéntes vállalást tett az üdítőitalok energiatartalmának csökkentésére.
Az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020 végére 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél - derül ki a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség pénteki sajtóközleményéből.
A szövetség tagjai közösen vállalták, hogy a termékek receptjének átalakításával, illetve új termékek bevezetésével csökkentik tovább az érintett italok energiatartalmát. Az üdítőgyártó és -forgalmazó vállalatok emellett növelik kínálatukban az alacsony kalóriatartalmú és a kalóriamentes termékek arányát is.
Az iparági érdekképviseleti szerv felhívta a figyelmet: 2010-ről 2017-re a tagjaik által előállított termékek energiatartalma 40 százalékkal csökkent. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség a magyarországi ásványvíz-palackozók több mint 95 százalékát, valamint az üdítőital- és a gyümölcslégyártók mintegy 80 százalékát képviseli.