2024.03.28, Csütörtök

Az egész országot szólították meg gyermekvállalásra Kiskunmajsán

Magyar Gógyítók

2018.10.25. 10:44

A kisebb településeken élők családjai kerültek a fókuszba a Demográfiai és Egészségpolitikai Konferencia ötödik állomásán.

Hirdetés

A párkapcsolatok jó stresszoldó hatásától a tervezett és a megszülető gyermekek száma közötti eltérésig számos irányból tekintették át a hazánkban és egész Európában is súlyos gondot jelentő alacsony gyermekvállalási kedvet Kiskunmajsán a Demográfia-Egészségpolitika kerekasztalán.

Az immár ötödik alkalommal megrendezett esemény Kecskemét, Gyula, Szeged és Tusványos után látogatott el a Bács-Kiskun megyei városba egy kerekasztal-beszélgetéssel, melynek „A kistelepülésen élőkre is számítunk” alcímet adták.

 

Minden magyarhoz elmennek

 

Rávai Mónika (A képre kattintva galéria nyílik.)

Az eseményt megelőző sajtótájékoztatón Rávai Mónika alpolgármester fogadta a megszólalókat, majd Mák Kornél, a KDNP Bács-Kiskun megyei elnöke és Kecskemét alpolgármestere vette át a szót, aki elmondta: Kiskunmajsa után a Vajdaságban található Zentára, illetve Székesfehérvárra és Pécsre, majd Kassára, Kárpátaljára és Erdélybe is ellátogat a magyarságot támogató konferenciasorozat.

A végső alkalmat a Parlamentbe tervezzük

– tette hozzá.

 

Rávai Mónika (b), Mák Kornél (k), Bártfai György (j)

 

Az alpolgármesterrel közösen társszervező Bártfai György professzor azt hangsúlyozta, hogy kifejezetten fontos a rendezvény témáinak nagy sajtónyilvánossága.

Minél szélesebb körbe ér el az üzenet, annál jobb a konferenciasorozat hatása

– fejtette ki.

A Szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára hangsúlyozta: nem jó hazánk demográfiai helyzete, sőt egész Európában hasonlóan rosszak a körülmények. Öt év alatt egy Szeged nagyságú városnyi ember tűnik el az országból a demográfiai folyamatok által – derült ki szavaiból.

Ez az az helyzet, amiért a konferencia szervezői összegyűltek, melynek javításához információt, tájékoztatást szeretnének adni azoknak. akik tudnak tenni a szituáció javításáért: a gyermeket kívánó fiatal pároknak, illetve azoknak a családoknak, ahol gondot jelent a megtermékenyülés.

 

Bártfai György

 

A gyermekeink jelentik a halhatatlanságunkat is

A konferencia során többször felmerült az, hogy míg Magyarországon a demográfiai mutatók pozitívba fordításához szükséges számú gyermeket szeretnének szülni az anyák, addig az egyik probléma az, hogy túl hosszú ideig halogatják a terv megvalósítását. Mindeközben azonban a gyermekvállalásra készülő, de azt eltoló nők termékenysége csökken.

A sajtótájékoztatón Bártfai György kifejtette:

fontos, hogy maga a szülés is családbarát aktus legyen.

Hozzátette még: a nagyszülőket is meg kell említeni, akik fontos segítséget tudnak nyújtani a gyermekek felnevelésében.

Minden ember a biológiai halhatatlanságra törekszik, ezt a gyermekeink jelentik számunkra – fejtette ki a Diczfalussy alapítvány elnöke.

 

 

Egyre nagyobb az összefogás a gyermekvállalás mellett

Mák Kornél ezt követően elmondta: az eredetileg egy konferenciára szervezett esemény az első, kecskeméti találkozón jött ihlettel vált rendezvénysorozattá miközben folyamatosan gyűltek a támogatók. A szervezésbe beszállt a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság, a szegedi Gál Ferenc Főiskola; majd Kiss-Rigó László Katolikus püspök, illetve az SZTE Általános Orvostudományi Kara is támogatta a szervezésben az alapítókat.

Mire a konferenciasorozat végére jutunk, nagyon sokan leszünk, és pontosan ez a lényeg

– mondta el a szakpolitikus.

 

 

Mák Kornél hangsúlyozta még, hogy ugyan eddig nagyvárosokban járt a konferenciasorozat, azonban nem szabad szem elől veszíteni a vidéket. Az itt jelenlevő életforma a magyar demográfia alapkövét adta nagyon sokáig: ebben a társadalmi közegben a még az 1970-es évekig is a nagycsalád volt a természetes.

 

Tudományközi összefogás kell

Az alpolgármester hangsúlyozta hogy a kormányzati támogatások mellett az orvostudomány, a pedagógia, a filozófia, a lélektan és a vallás is jelentős szerepet játszik a demográfiai helyzetre adott reakcióban. Szociális munkások, pedagógusok, orvosok töltik fel a konferenciák nézőtereit és több másik, praktikusabb szemléletű találkozó is elindult a Demográfia-Egészségpolitika eseménysorozat hatására – tette hozzá.

 

„Tedd a jót és beszélj róla”

A gyermekvállalás- és családsegítő információk eljuttatása fontos nem csupán az orvosok és a szakemberek, hanem a család és a média irányába is. Ez nem túlbeszélt téma, csak akkor lesz itt változás, ha folyamatosan beszélünk a kérdésről. „Tedd a jót és beszélj róla” – idézte Varga László KDNP-alapítót Mák Kornél.

 

 

A demográfia az időskorúakról is szól

Bártfai György professzor a rendezvény végén kifejtette, hogy a vidéken pontosan a kis településszerkezetek miatt látszanak meg a problémák könnyebben. Az időskori elmagányosodás, illetve a települések elnéptelenedése is ilyen és fontos észben tartani azt, hogy a demográfia nem csak a fiatalokkal, hanem az idősebbekkel is foglalkozik, azzal, hogy minél jobbak legyenek az életkörülményeik – derült ki szavaiból. 

 

Jótékonysági esttel zárták a napot

Az eseményen felszólalt továbbá Mészáros János korábbi egészségügyi helyettes államtitkár, Bank Gyula Zsolt gerontológus, Bánóczki-Garas Mónika háziorvos, Devosa Iván mesterségesintelligencia kutató, Zubreczki Annna orvos-kutató, Párducz László, a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke, valamint a Gál Ferenc főiskola rektorának, Kozma Gábornak is felolvasták üzenetét.

 

 

A kerekasztalt követően a Kereszténydemokrata Néppárt tartott jótékonysági vacsorát a Kígyósi Közösségi Házat üzemeltető Hit és Kultúra alapítvány támogatására, ahol fellépett a Kis-Mayossa tánccsoport, felszólalt Sági Lajos atya, a kígyósi közösség lelki vezetője és jótékonysági árverést is tartottak. A rendezvényen a körnékbeli politikusok, tisztviselők és egyházi vezetők is részt vettek.

Szabó Ákos (Magyar Gyógyítók)

Galéria

OrszágosgyermekvállalásdemográfiaKiskunmajsaegészségpolitka