2021.11.30, Kedd

Kezünkben van a segítségnyújtás: elindult a Katolikus Karitász adománygyűjtése

MTI

2018.11.26. 10:01

A segélyprogram keretében pénz- és tárgyadományt is gyűjtenek, a gyerekek részére pedig ajándékcsomagokat állíthatnak össze az adományozók.

Hirdetés

Megkezdődött a Katolikus Karitász Tárjátok ki szíveteket címmel meghirdetett adventi segélyakciója. A program keretében adományokat gyűjtenek a rászorulók részére a téli időszakban és karácsonykor. A nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit" - mondta Écsy Gábor, a szervezet országos igazgatója vasárnap, a segélyprogram sajtótájékoztatóval és adományok átadásával egybekötött elindításán Budapesten.


Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését. A kampányt szimbolizáló nyitott tenyérben tartott hóból formált szív azt jelképezi, hogy kezünkben van a segítségnyújtás lehetősége. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül, van valaki, aki törődik vele - tette hozzá Écsy Gábor.
 

Határon innen és túl is segítenek

 

A segélyszervezet több módon is segíti a nélkülözőket. Országszerte számos helyen osztanak egész télen meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek. Budapesten minden hétköznap meleg étellel várják az adventi időben a rászorulókat egy nappali melegedőben. Több száz családot támogatnak kályhával és tüzelővel, nemcsak Magyarországon, hanem határon túl is. Közös ünneplésre hívják a magányos és szegény körülmények között élő időseket. A Kárpátaljára is több száz élelmiszercsomagot, kályhát juttatnak el az elkövetkező hetekben.

A gyerekek kiemelt figyelmet kapnak 


Idén először indult el az egész országban az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció, amelynek során nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni számos gyűjtőponton. Az ajándékcsomagokat a Katolikus Karitász önkéntesei juttatják el több tízezer gyermeknek. Az akcióról bővebb információ a www.angyalbatyu.hu oldalon érhető el. Több ezer élelmiszercsomagot készítenek advent idején, amelyek közül a Belváros Nagyboldogasszony Főplébánia közösségi termében tartott eseményen is átadtak néhányat a rászorulóknak, akik válogathattak téli ruházatból is.

Több módja van a segítségnyújtásnak


Az adventi adománygyűjtési akciókba többféle módon is be lehet kapcsolódni: az 1356-os adományvonal hívásával, pénzadományokkal, vagy tárgyi adományokkal, például angyalbatyuval a kijelölt gyűjtőpontokon és minden egyházmegyei karitász központban. A segélyszervezet Budapesten december 23-ig a Szent István-bazilika előtti téren, november 30. és december 6. között a Vörösmarty téri adventi vásáron is adománypontot működtet. 

December 2-án indul Pécsen az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akció, amelynek egy hete alatt több mint 300 település kapcsolódik be a programsorozatba. Az akció célja felhívni a figyelmet a körülöttünk élő rászorulók helyzetére. A zárórendezvénynek december 9-én Kaposvár ad otthont.
 

Országosadománykatolikuskatolikus egyház