2024.03.19, Kedd

Színesebbek és tisztábbak lesznek a MÁV aluljárók országszerte

iho.hu

2018.11.18. 12:42

A Színezd újra! Alkotói Napok 2018 keretében novembertől tavaszig festik ki az aluljárókat vidéken és a fővárosban.

Hirdetés

Megkezdődött a „Színezd újra! Alkotói Napok 2018” című aluljárófestő pályázat kivitelezési szakasza. A hétvégén Bicskén és Mendén szépülnek meg a vasúti gyalogos aluljárók, de Budapest szerte is több aluljáró lesz színesebb. Közben száznál is több aluljáró rendbetételét végzi el a MÁV 2019. május végéig tartó országos programjában – írja az iho.hu. 

Az augusztus közepén megjelent felhívásra huszonkilenc érvényes pályázat érkezett, ezek közül a vasúttársaság kiválasztotta azokat az alkotásokat, amelyek fővárosi és vidéki állomások gyalogos aluljáróit díszíthetik. Az egyéni és csoportos alkotók pályaműveit az alapján értékelte a MÁV, hogy azok megítélése szerint alkalmasak-e az aluljárók hangulatának javítására.

Kelenföld aluljárója is megszépül

Az eredetileg hat kijelölt gyalogos aluljáróra (Budapest–Mexikói út, Bicske, Mende, Pilis, Vác–Alsóváros és Vecsés) érkezett pályázatok közül végül tíz pályamű nyerte el a bírálók tetszését, ezért további négy helyszín (Üllői úti vasúti híd, Kelenföld, a Gyermekvasút hűvösvölgyi végállomása, illetve Sülysáp) bevonásáról döntött a vasúttársaság. A győztes pályázókkal folytatott személyre szabott egyeztetés eredményeként a kivitelezések idén novemberben kezdődnek és a fagyok elmúltával jövő tavasszal folytatódnak. A most következő hétvégéken a bicskei és a mendei állomásokon valósítják meg elképzeléseiket a győztes pályázók.

További száztizenegy aluljáró lesz tisztább országszerte

Ezzel párhuzamosan – a 2019. május 31-éig tartó program keretében – országszerte száztizenegy aluljárót tesz rendbe a MÁV. Az év végig tartó első fázisban mintegy negyven aluljáró járófelületeinek tisztítását, a fal- és mennyezetfelületek szükség szerinti graffitimentesítését, mosását, illetve tisztasági festését végzik el a szakemberek. A munkálatok második ütemét tavasszal végzik el a vasúttársaság munkatársai. Az intézkedés első fázisa a nagy forgalmú fővárosi (Nyugati pályaudvar, Angyalföld, Újpest, Zugló) és vidéki (Vác, Biatorbágy, Érd alsó, Martonvásár, Szajol, Hatvan, Debrecen, Békéscsaba, Siófok, Fonyód, Veszprém) gyalogos aluljárókat érinti.

OrszágosMÁVfelújításfestészet