2024.04.23, Kedd
Különleges feladatokat oldanak meg a budai ciszterci gimnázium új sportcsarnokának építkezésén
Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu, látványterv: Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Különleges feladatokat oldanak meg a budai ciszterci gimnázium új sportcsarnokának építkezésén

magyarepitok.hu

2020.06.25. 14:17

A budai hegy aljában, egy látványos sportcsarnok szerkezetén dolgoznak precíz látszóbetontechnológiával a Horváth Építőmester Zrt. és a Possibuild Kft. megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest szakemberei.

Hirdetés

Impozáns épülettel gazdagodik a fővárosi Móricz Zsigmond körtér közelében található Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium, a fejlesztésnél – melyről legutóbb a látványterveket bemutatva számoltunk be – azóta már jól halad a szerkezetépítés.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

 

Két sportpálya épül egymás felett

A Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) és a Possibuild Kft. fővállalkozásában elkészülő új, mintegy 3700 négyzetméteres, négyszintes sportközpont monolit vasbeton szerkezetépítési munkáit a két cég megbízásából az Épszerk-Pannónia Invest Kft. (ÉPI) végzi el, mely az alkalmazott látszóbeton technológia alkalmazásában nagy tapasztalattal bír. Az aktuális munkálatokról Hidvégi Róbert, az ÉPI létesítmény főmérnöke tájékoztatta lapunkat.

 

Hidvégi Róbert létesítmny főmérnök, Épszerk-Pannónia Invest Kft.

Az új épületben két sportpálya épül egymás felett: alul egy kosárlabdapálya, két közbenső szinttel, ennek tetején egy előregyártott, födémpaneles réteg – melynek augusztusban várható a betonozása –, azon pedig a kézilabdapálya. Az építésvezető elmondta: az augusztusi betonozás nagy mérföldkő lesz, azonban egyelőre még a földfelszínhez közelebb dolgoznak.

 

 

A hegyoldalban zajlanak a munkálatok

Itt is jelentősek a kihívások: az április végén elkezdett munka nem egy klasszikus mélygödrös, résfalas alapozásra épül, hanem cölöpsorral van megtámasztva a hegyoldal.

Nagy odafigyelést igénylő feladat az ÉPI szakemberei számára, hogy ahogyan a hegyoldal véget ér és a cölöpsor elemei rövidebbek lesznek, majd elfogynak, úgy kell egyoldali falzsaluzásból kétoldalira váltani. Van olyan falszakasz, ahol cölöp tetején és az oldalánál is kell zsaluzni, miközben a belső oldalon egyoldali falpillérek vannak.

 

 

A jó minőségű látszóbetonhoz hosszú tapasztalatból származó precizitás kell

Mindezt úgy kell megoldani, hogy a zsalulenyomatra is külön figyelni kell – és egyeztetni róla a tervező Óbuda Építész Stúdió Kft. mérnökeivel – mivel az épület belső része látszóbeton burkolású lesz (a külső rész pedig egyedi burkolatot kap a teljes beruházás egy másik fázisában).

A szerkezetépítési szakaszról beszélve az ÉPI építésvezetője kiemeli: a látszóbetonmunkálatok nagyon nagy precizitást és tapasztalatot igényelnek. Elmondja, hogy maga is 16 éve van a vállalatnál, ez idő alatt pedig több ilyen technológiával épülő projektben vett részt – többek között visszautal a Puskás Aréna és a Magyar Zene Háza építkezésén elvégzett alvállalkozói munkákra.

 

 

„A technológia így nem ismeretlen az ÉPI-nek, ahogyan az erre szakosodott csapat is kiemelt odafigyeléssel és professzionalizmussal dolgozik a látványbetonfelületek kialakításán – már hosszú évek óta összeszokva. Itt a folyamatos építész-építőmérnöki-megrendelői-megrendelő szakértői egyeztetés fontosságára is felhívja figyelmet Hidvégi Róbert a pontosság mellett: ez is szükséges ahhoz, hogy a technikai részletek ismeretében a várt eredmény készülhessen el.”

 

 

Megfontoltan kell dolgozni, miközben fel sem merülhet a késlekedés

Az építésvezető elmondása szerint a látsztóbeton technológiának megvannak az egyedi igényei, ezek közét tartozik, hogy nagyon kell figyelni a zsaluzat méretpontosságára, zártságára. Ha a beton finomrészét nem jól kezelik, az azonnal meglátszik a látképen – a felületen – de az is fontos szempont, ha egy adott szerkezeten belül túl hosszú idő telik el két mixer bedolgozása közben.

A feladat összetettsége miatt megfontoltan kell haladni, azonban a minőség megéri – derül ki szavaiból. Így várható, hogy a különleges épület novemberre eljut a bokrétaünnepségig, amikor majd a tető acélszerkezetét építő kivitelező átveszi a munkát az ÉPI-től.

Szabó Ákos

 

 

Galéria

HelyiBudapestsportcsarnokinterjúHorváth Építőmester Zrt.oktatási beruházásÓbuda GroupÉpszerk-Pannónia Invest Kft.látszóbetonPossibuild Kft.